САЩ изгониха 10 руски дипломати. Москва заплаши с отговор

САЩ изгониха 10 руски дипломати и наложиха санкции срещу руски фирми, съобщиха световните агенции. Вашингтон съобщи, че новите санкции са в отговор на намесата на Русия в американските избори, хакерските атаки срещу държавни институции и действията на Москва срещу Украйна.

Веднага след обявяването на санкциите американският посланик в Москва беше извикан на разговори в руското външно министерство. В съобщение на институцията се посочва, че „отговор на санкциите е неизбежен“.

Обявяването на руски дипломати за персона нон грата е в отговор на хакерска атака срещу държавни институции на САЩ през 2020 г. Сред изгонените 10 дипломати са и представители на руските разузнавателни служби. Вашингтон за пръв път официално обвини руската Служба за външно разузнаване за кибератаките.

Нови 32 фирми и физически лица са включени в черния списък на САЩ, което значи, че на американски компании е забранено да работят с тях. Вашингтон посочи, че тази мярка е в отговор на опитите на Москва да повлияе на президентските избори в САЩ през 2020 г. и „други актове на дезинформация и намеса“.

САЩ санкционираха и осем души, които смятат за свързани с окупацията на полуостров Крим от Русия и репресиите срещу местното население.

Освен това президентът на САЩ Джо Байдън издаде заповед, с която разрешава на американското правителство да санкционира който и да е сектор на руската икономика. Той я използва, за да ограничи възможността на Русия да поема държавен дълг, като ограничи възможността на американски финансови институции и банки да участват в пазара на руски държавни ценни книжа.

Съветникът на Байдън по националната сигурност Джайк Съливън коментира, че тези мерки са наложени „с цел да защитят американските интереси в отговор на зловредните руски действия, включително кибератаки и намеса в изборите“. „Целта му [на Байдън] е да отговори по пропорционален и правдоподобен начин, без да ескалира ситуацията“, каза Съливан през Си Ен Ен.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: