Трета нощ на сблъсъци в Минеаполис след убийството на чернокож. Полицията разпръсна протеста

Нови сблъсъци между протестиращи и полиция имаше в третата поредна нощ на протести в Минеаполис, щата Минесота, предизвикани от убийството на чернокож мъж от полицай. Властите в Минеаполис разпръснаха демонстрантите след сигнал, че се опитват да свалят оградата около полицейското управление.

Протестите започнаха, след като 20-годишният Донте Райт беше прострелян “по грешка” на 11 април при опит да бъде арестуван. Според местната полиция служителката с 26-годишен стаж Кимбърли Потър е искала да използва електрошок, но по грешка е използвала пистолет.

Бащата на жертвата, Одри Райт, каза пред телевизия Ей Би Си, че отказва да приеме тезата на Потър, че е сбъркала оръжието.

Началникът на полицията Тим Ганън и Кимбърли Потър подадоха оставка във вторник. Това обаче не успокои гражданите на на Минеаполис и те излязоха на протест.

След актове на вандализъм и разграбени магазини местните власти наредиха протестиращите граждани и медиите да напуснат.

Убийството на Донте Райт засили напрежението в Минеаполис, където Джордж Флойд беше прострелян от друг полицай, Дерек Шовин, през 2020 г. Делото срещу Шовин тече в момента в съдебна зала недалеч от мястото, на което е убит Райт.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: