Невинното планинско поточе, което поглъща живи хора

reka_1_resizedСнимка: pochivkablitz.bg

Между Барън Тауър и Болтън Аби в Йоркшир, Англия, се намира едно красиво място, привличащо векове наред любителите на природата и разходките. Наоколо е тихо и спокойно и по нищо не личи каква огромна опасност дебне там. Това е един малък невинно изглеждащ планински поток, широк близо два метра. Известен е като Болтън Стрид или само Стрида (брод).

Под повърхността на водата има дълбока пропаст и силни подводни течения, които тласкат всеки, паднал вътре, към сигурна смърт. Смята се, че няма нито нито един човек, който да е паднал в Стрида и да е излязъл жив от там. Не са открити дори телата на загиналите.

reka_2_resizedСнимка: pochivkablitz.bg

За да разберете как е възможно един малък планински поток да има такава черна репутация, трябва да се разходите нагоре по течението. След по-малко от 100 метра това поточе се разширява до истинска река с широчина над 9 метра. Това е река Уорф, която тече през Йоркшир.

Когато стига до района на Болтън Аби, обаче, тя е принудена да се промушва през тясна цепнатина, което е причина водата да набира огромна скорост и дълбочина. Теснината на Стрида е само илюзия, тък като двата бряга са силно подкопани. Под тях се крие мрежа от кухини и тунели, през които минава цялата останала част от водата на реката. Никой не знае точната дълбочина на брода.

reka_3_resizedСнимка: pochivkablitz.bg

На повърхността Стрида изглежда съвсем невинен, а бреговете му са толкова близо, че в миналото не един и двама туристи са решавали, че могат да го прескочат или да вървят по камъните. От там изглежда сякаш той е дълбок само до колене. Всъщност се смята, че името Стрид идва от думата “stride” („крачка“), пише Amusing Planet.

reka_4_resizedСнимка: pochivkablitz.bg

Там вече има предупредителни знаци на дърветата и около мястото, които предупреждават хората да не прескачат. И въпреки това все още се разказват много истории за хора, подхлъзнали се и засмукани от водата и завлечени в подводните пещери и издълбани тунели.

reka_5_resizedСнимка: pochivkablitz.bg

Една от вероятните жертви на Стрида бил младият Уилям де Ромили – син на лейди Алис де Ромили, който се опитал да скочи през брода през 1154 г. и изчезнал. Майка му била толкова съсипана от загубата, че дарила земята в околността за изграждането на манастир. По-късно тази легенда била обезсмъртена в поемата на Уилям Уърдсуърт “The Force of Prayer”.

reka_6_resizedСнимка: pochivkablitz.bg

reka_7_resizedСнимка: pochivkablitz.bg

Тази статия е препубликувана с изричното съгласие на pochivkablitz.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: