Структурата Ришат – мистерията на Сахара

sahara_strukturi_resized

Структурата Ришат е геоложко образувание, което се намира в най-голямата пустиня в близост до град Уадан, Мавритания. Заобиколени от безжизнена пустиня със своите 50 километра в диаметър, тези кръгове могат да се видят дори и от Kосмоса. Те са открити не от учените, а от астронавти. През 1965 година Джеймс Макдивит и Едуард Уайт ги забелязали от космическия кораб „Джемини 4“.

Има различни предположения как природата е създала тази уникална структура. Едно от тях било, че това всъщност е древен кратер, който се е образувал от падането на метеорит. Това предположение обаче било отхвърлено – липсвала разтопената скала, която е характерна за такъв удар.

Повечето учени са на мнение, че въпреки правилната си форма, това място се е образувало в продължение на хиляди години, подпомагано от химични и физични реакции, както и от ерозията.

Според други пък, тук са замесени извънземни пришълци. Действително погледната от Космоса, тази структура изглежда като човешко око, в което могат да се видят дори дребни детайли като ириса и зеницата.

Според френския пътешественик и изследовател – Теодор Моно, кръговете са резултат от неизригнал вулкан, но според някои геолози е възможно това да е вулкан, който със сигурност е изригнал преди около 100 млн. години.

Въпреки всичките предположения и догатки структурата Ришат си остава една загадка, която привлича милиони туристи от цял свят.

sahara1_resizedsahara2_resizedsahara3_resized

Публикувано със съгласието на svetovnizagadki.com

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: