Днес празнуваме Летен Никулден – не бива да работим, за да не ни застигнат природни бедствия

sv_nikolai_mirlikiiski_resized

На 9 май празнуваме Летен Никулден. Християнската църква въвежда празника през ХІ в., когато са преместени светите мощи на Николай Чудотворец от Балканските земи в гр. Бари в Италия. Българите наричат празника „Сухи Св. Никола”, „Лятна Никулка” и го почитат за предпазване от суша, градушки и наводнения

На този ден се прави молебен за дъжд. Носят се икони и свещеникът води богомолците с песни из нивите. Прави се и водосвет на кладенци, извори и свещени дървета. На след това се прави и курбан за Свети Никола.

На Летен Никулден не се работи, тъй като се смята, че светецът ще се разгневи и той ще накаже хората с природни бедствия. Жените не бива да шият.

На този ден се изпълнява старинният ритуал Пеперуда, който пак е свързан с молебен за дъжд. Момите в селото избират момиченце сираче – “пеперуда”. Вярва се, че плача и молбите на сирачето ще накарат небесата да изпратят дъжд.

Църквата отбелязва пренасянето на мощите на свети Николай Мирликийски чудотворец в италианския град Бари

На 9 май православната църква отбелязва пренасянето на мощите на свети Николай Мирликийски чудотворец в италианския град Бари. През 1077 г. град Мира в Мала Азия е завладян от селджукските турци. Според историята самият светецът се явил на сън на свещеник от Бари и му разпоредил да пренесе мощите му в своя град, където живеело компактно гръцко население.

Това станало на 9 май 1087 година.

През 1139 година в Бари е построен храм, посветен на свети Никола, където и до днес почиват светите мощи.

Народът нарича този празник – Летен Никулден или Летни св. Никола.

Празникът се отбелязва още от 1087 година.

Според традициите на този ден не трябва да се работи, за да не се разгневи светецът и да накаже хората с природни бедствия. В някои региони празникът се нарича още Сухи Св. Никола и се прави молебен за дъжд. Богомолците носят икони и водени от свещеника обхождат нивите с песни. Прави се водосвет на свещени дървета, на извори и кладенци. Накрая в селото се прави курбан за Св. Никола.

Източник: dcnews.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: