Градът, който изчезна от лицето на земята за минути, заедно с 25 000 жители

grad_ijchejnal2_resized

В един обикновен следобед едно малко и тихо градче преживяло най-катастрофалното бедствие в историята на цялата държава. Юнгай – малко планинско градче, било напълно заличено от лицето на земята заедно със своите 25 000 жители за броени минути.

Всичко се случило в 3.23 ч. следобед местно време на 31 май 1970 година, когато повечето местни жители гледали мача от Световното първенство по футбол между Италия и Бразилия. Тогава се случило опустошителното земетресение със сила 8 по Рихтер и епицентър в Тихия океан.

То било усетено в радиус от 133 000 км, унищожило къщи и разкъсало пътища. Това е едно от най-силните земетресения, разтърсвали някога Южна Америка.

grad_ijchejnal1_resized

Но това, което се случило в град Юнгай в Перу било още по-лошо, пише Bored Panda.

Всичко, което е останало от него, е едно огромно гробище. Сега той е тихо и спокойно място, осеяно с рози и паметници, напомнящи за ужаса от онзи ден в 1970 година.

Земетресението разместило ледник, намиращ се на върха на планината над Юнгай. 10 млн. кубични метра лед, скали и сняг се свлекли по планинския склон с близо 200 км/ч. Няколко мига по-късно Юнгай и всеки човек, който се намирал в него, били погребани под свлачището.

Единствените оцелели били тези, които стигнали до стълбите на гробището, което се издига над града. По ирония на съдбата, това било единственото безопасно място, което оцеляло след опустошенията отдолу.

grad_ijchejnal3_resized

Земетресението отнело живота на 74 000 души в този ден, а над 25 000 били обявени за изчезнали. Изчезналите били погребаните под лед и камъни в лавината на Юнгай. Изваждането на телата се оказало почти невъзможно, затова цялата площ, където някога бил Юнгай, днес е едно национално гробище.

grad_ijchejnal4_resized

От целия град, заличен за минути, единствените неща, които са останали, са четири палмови дървета, издигащи се над дълбоките метър натрупани камъни, църковната камбанария, автобус, смачкан в земята, и гробището, което все още гледа към града, както е било във фаталния ден през 1970 година.

В наши дни старото място на Юнгай се е превърнало в място за възпоминание на хората, изгубили живота си. То е част от Перуанските възвишения и всеки, който не знае тази история, не може да предположи, че под земята лежи цяла цивилизация.

grad_ijchejnal5_resized

Препубликувано със съгласието на pochivka.blitz.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: