Ключове за чудо: Истанбулска църква изпълнява желания

cwrkva_turcia_kliuc_resized

В квартала Фатих в Истанбул, близо до акведукта, има църква, в която идват хора от различни религии. Всички те идват с една цел – да си купят ключ, да им отворят заветната икона и да поискат изпълнението на желанието си. И тъй като желанията се изпълняват тук само на първия ден от всеки месец, храмът се нарича „Еднодневна църква”.

cwrkva_turcia2_resized

Но това не е единственото име на църквата. Тя също така се нарича Църквата на Изпълнението на Желанията, Дева Мария, Светия Извор, Ключовете. И за да го намерите, ще е достатъчно да назовете някое от тези имена – това място е добре познато както сред местните, така и сред туристите.

В това може да се убедите, ако посетите църквата в първия ден на всеки месец. Именно в такива дни на входа на храма чака дълга опашка от хора. Всички те искат да изпитат за себе си способността на храма да изпълнява желанията. Въпреки че работи още във вторник и четвъртък.

Църквата на Единия ден може да е позната по целия свят, но от историческа гледна точка е известно малко. Не е установена дори по-точната дата на построяването й. Но ако се съди по факта, че в градината на църквата има фрагменти от древни колони, можем да предположим, че на това място някога е имало византийска църква. И има много такива фрагменти от древността в столицата на Турция, трябва само да се вгледаме внимателно, докато се разхождаме из града.

cwrkva_fragmenti_tr_resized

Има местна легенда за това как през 18-ти век градината, в която сега стои Еднодневната църква, била купена от грък. Веднъж дъщеря му Мария имала сън, в който й се явила Пресветата Дева. И разказала за лечебния източник на вода, който се намира точно в градината им. Богородица дори изяснила точното място, където да търси, за да намери източника.

На сутринта Мария разказала за необичайния сън и цялото семейство отишло да търси посоченото място. И, разбира се, намерили източника и като благодарност построили църква на името на Богородица.

cwrkva_nadpis_tr_resized

За да опитате водата от източника, трябва да слезете в мазето на храма. Въпреки, че тези, които пият, казват, че водата не е много вкусна. Но мнозина вярват, че тя помага на лечението от много болести. Следователно пред източника постоянно има опашка.

Друго свое име – Църквата на ключовете – храмът получил поради специалния ред, в който се изпълняват желанията. На входа трябва да си купите ключ или няколко ключове – всичко зависи от броя на скритите желания.

След това с тези ключове трябва да отидете до иконите, които са много тук и почти всички са заключени зад дървени шкафове. Тези шкафове се отварят с помощта на ключовете. През цялото време трябва да се молите или просто да говорите и да мислите за най-желаното от вас.

kliucove_zelania_resized_resized

И тогава трябва да вземете този ключ и да изчакате, докато желанието се сбъдне. След това трябва да дойдете обратно и да върнете ключа. Също така е много желателно да се раздадат сладкиши в двора на храма. Благодарение на тази традиция винаги има някой, който черпи енориашите с бисквити, баклава или просто захар.

Поради този цикъл местното духовенство не трябва да изработва нови ключове. И това е въпреки факта, че всеки месец се вземат до три хиляди ключа от храма. Някои дори идват с бележки от роднини и приятели, които не могат да посетят църквата, но също така искат да изпълнят мечтите си. Те искат да поставят бележката вътре при иконата и да вземат ключа за нея.

kliucove_cwrkva_tr_resized

Друга отличителна черта на този храм от всеки друг е, че хора от различни вероизповедания могат да дойдат тук. Интересно е да се види тази необичайна опашка от мюсюлмани, православни и католици, които са благославяни от гръцкия свещеник от съседния храм.

Препубликувано със съгласието на pochivka.blitz.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: