Изумителната скала-игла, стърчаща над красива, но смъртоносна джунгла

skala_piko_kao1_resized

Когато става дума за невъобразими природни чудеса, това е трудно да бъде задминато. Става дума за Пико Као Гранде – висока 365 метра скала, приличаща на игла. Тя е бъкана от змии и се издига над опасна джунгла, също пълна с отровните влечуги.

Тя се намира на западния бряг на Африка на остров Сао Томе, който изглежда като изваден от „Изгубеният свят“.

Изкачването на тази живописна скала е невероятно предизвикателство. Малцина са смелчаците, които наистина са го направили. Всички те са били хапани многократно от змии и трябвало да се справят с повърхността на скалата, покрита с мокър мъх, съобщава “Дейли Мейл”.

Как се е формирала тази странна и величествена заострена скала?

skala_piko_kao3_resizedТехнически Пико Као Гранде (което на португалски означава „връх голямо куче“), намиращ се в Национален парк Обо, е вулканичен връх (тапа). Тези стълбовидни тела се образуват, когато магмата се втвърди в кратера на активен вулкан, а обграждащата ги изстинала лава се разпадне заради ерозия.

Тронът на крал Артур в Единбург и могилата Дънди в Шотландия са други примери за вулканична тапа.

Вулканът, създал Пико Као Гранде, е сега Сао Томе – целият остров е един голям щитовиден вулкан, който се издига от дъното на Атлантическия океан на 3000 метра под морското равнище. Последното изригване е било преди над 100 000 години.

Заедно с остров Принсипи той образува малката държава Сао Томе и Принсипи, която се намира на около 320 км от брега на Либървил, столицата на Габон. Двата острова са рай за туристите с предпочитание към джунглите и девствените плажове.

За страната Lonely Planet пише: „Сао Томе и Принсипе е удивително спокойна и гостоприемна към посетителите, особено екотуристите, за които разрастващата се джунгла е огромна радост. Това важи с особена сила за спретнатия Принсипе – остров с едва 7000 души“.

sao_tome1_resized

sao_tome3_resized

sao_tome2_resized

Препубликувано със съгласието на pochivka.blitz.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: