Ако адът съществува, той е в… Туркменистан

ognena_yama1_resized

Ако адът съществува на земята, то определено е в Туркменистан. Именно там в резултат на човешка грешка се създаде нещо невероятно – огромна огнена яма, чийто пламък не е изгасен от десетилетия.

Дарваза е газов кратер в Туркменистан, известен още като „Портите на Ада“ и „Вратата към подземния свят“. Създаден е през 70-те години, когато съветски учени откриват натрупвания на природен газ в близост до едноименното село.

ognena_yama2_resized

Скоро започват проучвания и сондажи, но по-късно геолозите се натъкват на пещера или подземна кухина. В крайна сметка земята се проваля и се образува огромен кратер, изпълнен с газ.

За да се предотврати отравянето от газовете на местните жители, било взето необичайно решение – да се подпали кратера. Предполагало се, че огънят ще го унищожи и ще изгасне след няколко дни. Днес кратерът продължава да гори заради газа, който постоянно идва от земните недра.

ognena_yama3_resized

Сега това място се счита за прокълнато и в същото време кратерът е популярна атракция сред туристите. Дарваза се намира в пустинята Каракум. Огромна яма в средата на безжизнения пясък плаши хората и ги очарова. Дори Данте, пишещ своята „Божествена комедия“, не можел да си представи толкова ярка гледка.

Препубликувано със съгласието на pochivka.blitz.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: