Светилището “Oрлови скали“ край Ардино – тайни и загадки (снимки)

orlovi-skali-7_1_resized“Oрлови скали“ е тракийски скално-култов комплекс, намиращ се на около 2 километра от Ардино, на около 30 км югозападно от Кърджали и на около 140 километра южно от Стара Загора. Мястото е много красиво и магнетично.

Светилището е обявено за паметник на културата и природна забележителност. По тесен панорамен път ще стигнете с автомобил почти до комплекса. В района има изградни беседки, на които да можете да отдъхнете. От комплекса се откриват невероятни гледки към Ардино и околността.

На недостъпно място в скалите са издълбани от човешката ръка около 100 ниши. Подобни отвори са открити и на други места в Източните Родопи, но тук те са най-многобройни. Поради големия наклон на местността от различните страни височината на скалата не е еднаква. Под скалите се наблюдават следи от улеи, жертвеници и други скално-изсечени съоръжения.

Съществуват различни теории за създаването на скалните ниши.

Според някои учени те са основните погребални съоръжения на траките през Ранножелязната епоха. Грандиозните ансамбли от изсечени в скалите ниши са издълбани на голяма височина върху отвесните стени на видни отдалеч канари и масиви, предимно на огряваната от слънцето страна. Най-често нишите са с височина до 1 метра и дълбочина 40-50 сантиметра.

Според специалистите без съмнение край скалите, в които има изсечени ниши са регистрирани следи от изпълнявани ритуали посветени на култовете към слънцето и скалата. Обаче самото им предназначение остава загадка. Най-разпространена в близкото минало е хипотезата, че трапецовидните ниши са служели за гробни съоръжения, в които са били поставяни погребални урни, така комплексите са играели ролята на своеобразни некрополи.

Според други учени нишите са „отворяли“ пътя към отвъдното и са символизирали врата между света на живите и този на мъртвите.

Някои специалисти смятат, че тези издълбани дупки принадлежат на одрисите и са създадени още през първото хилядолетие на новата ера.

Според местните легенди, под “Орловите скали” имало подземна река и змей, който пазел съкровище.

Дали някога ще успеем да разгадаем тайните на скалните ниши?

orlovi-skali-5_resizedorlovi-skali-1_resizedorlovi-skali-4_resized

orlovi-skali-7_resizedorlovi-skali-3_resizedorlovi-skali-6_resized

 

 

 

 

 

 

 

 

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: