Порт Роял – Краят на пиратският рай

port_royal_pirati_resized

Син Сити (Градът на греховете) – така са наричали разположения в югоисточната част на Ямайка Порт Роял, заради ниския морал там през втората половина на 17 век. По онова време той бил център на корабоплаването и търговията в Карибско море и основно пристанище на пиратите, наети да плючкосват корабите на испанците, когато по-малките Европейски сили не са дръзвали директно да воюват с тях.

Лошата слава на Порт Роял като пристанищен град дошла заради голямата показност на богатства и липсата на морал. Пиратите там разделяли плячката си и я разпродавали. Хазарт, алкохол, проститутки, контрабанда – всичко това превърнало Порт Роял в град на греховете. Населеното място било основно пристанище за пиратите, покровителствани от Английския и Холандския кралски двор, за да донасят и харчат плячкосаното там.

Когато тези правителства преустановили практиката да издават „писмо за пиратство“ срещу испанските кораби, превозващи съкровища през края на 16 век, много от пиратите започват да плячкосват за себе си и използвали града като основна база по време на разцвета на пиратството в Карибите. Пирати от цял свят се стичали към Порт Роял. Пиратите и ромът останали старата слава на Порт Роял, днес градът е известен с унищожителното земетресение, потопило в морето 2/3 от него.

На 7 юни почти целия Син Сити е потънал в морето само за 2 минути. По-голямата част от града днес е покрита с повече от 8 метра вода. Земетресението е определяно от местните като божие наказание за извършените грехове. Над 2 000 души били жертвите тогава.

Как потъва пиратският град Порт Роял

1692 г. – след земетресение той е разрушен и потъва под водата. Загиват около 5000 души. Порт Роял – столицата на ямайските пирати, „убежището на господата на късмета“ и „най-забавния“ град на брега.

Какво би могло да причини трагедията и защо съвременниците го наричат “наказанието Господне“?

port_royal_ru_resizedОт югоизточната страна на остров Ямайка, където се издигат Сините планини, има голям залив, който образува красиво естествено пристанище – пристанището Кингстън. На брега на залива е град Кингстън – столицата и главното пристанище на острова. Но това не винаги е било така. През XVII век, в края на съществуващата и сега пясъчна коса Paliseidous, простираща се в океана в продължение на 13 км, е била разположена известната пиратска столица – Порт Роял.

Имало едно време крепост, която периодично била завладявана от британците и испанците. 1655 г. – когато най-накрая Ямайка попада под юрисдикцията на Великобритания, крепостта нараства до размера на град. Той имал удобно пристанище и укрепен бряг, поради което скоро бил избран от морските пирати. В 1674 г. – английският крал Чарлз II е принуден да назначи най-известния от морските разбойници Хенри Морган за кмет на Порт Роял.

port_royil_pirat_ru_resizedТова обаче не помага – градът е сред най-опасните места на Земята. В пристанището процъфтява търговията с роби, пиянството и разврата.

Преди бедствието в Порт Роял има около 2000 сгради. В по-голямата си част това са жилища на местното население, част от тях за забавление. В града е имало две добре укрепени крепости, църква,магазини и складове. Сградите, които са били разположени на самия бряг на пристанището, обикновено са били дървени.

Една историческа хроника от 17-ти век описва този най-голям търговски център на Карибите така: „Таверните са пълни със злато и сребърни чаши, искрящи скъпоценни камъни, откраднати от катедралите. Обикновените моряци с тежки златни обеци със скъпоценни камъни играят на златни монети, от стойността на които никой не се интересува. Всяка една от сградите тук е съкровищница.” Мнозина считат това място за проклето и приемат ужасното земетресение като Божие отмъщение за хората, отстъпили от него.

Всъщност, от гледна точка на сеизмичната опасност, това е може би най-незащитеното място в света: градът буквално е построен върху пясък.

1692 г., 7 юни – В Порт Роял се случва мощно земетресение, в резултат на което по-голямата част от пиратската столица изчезна от лицето на земята. Дълго време се смяташе, че градът се „измъкна“ в морето под въздействието на тремори и цунами, които се образували по-късно. Скорошни проучвания обаче показват, че той просто е влязъл в пясъка, на който е стоял и градът “изпада под земята”.

port_roial_resized

Всичко започна в 11 ч. 43 мин., спокойно море и прекрасно време. Само три труса, от които последният е най-силен. След първия стените на сградите се напукали. Ураган “излетял” от морето и част от жителите се втурнали към горната част на града, по-близо до Сините планини. И това ги спасява. След това последвал втори, по-мощен удар от стихиите, сградите започнали да се рушат. Образувалата се огромна вълна повлякла града в морето.

Преживелите земетресението започнали да възстановяват оцелелите къщи и да възстановят отново града на същото място. Но 10 години след онова ужасно земетресение в Порт Роял възникна силен пожар, който унищожава всичко възстановено. След това преминават няколко мощни урагана и остатъците от “пиратския оазис” са потопени под дебел слой тиня и пясък. През 1859 г. любопитни хора можеха да видят на мястото на града, останките от няколко къщи, стените на които надничаха на един или два метра над крайбрежния пясък. Но след това друго силно земетресение през 1907 г. скрива и последните доказателства за бедствието.

port_royal2_ru_resizedОт това време много търсачи на приключения и лесни пари се опитват да открият съкровищата на пиратската столица, погребани на дъното на морето. Хрониката на трагедията в Карибите, оцеляла в многобройни описания до наше време, даде надежда, че жителите на Порт Роял, изненадани, просто нямат възможност да пренесат съкровищата си на безопасно място. Златотърсачите мечтаели за огромни сандъци с разграбени ценности, оцелели в разрушените къщи, заровени под дебелината на пясък и вода. Водолазите, които изследвали пристанището на Кингстън през 19 и 20 век, потвърдили наличието на древни руини под вода.

Първата експедиция до бреговете на Ямайка, специално оборудвана за подводна археология, е проведена през 1953 г. от Едвин А. Линк. Но не даде очакваните резултати. Изследователят е разочарован, но премествайки всмукателния маркуч само на няколко метра встрани, той веднага се натъкна на това, което търси. Най-уникалната находка е намирането на златен часовник, направен през 1686 г. от амстердамския майстор Пол Блондел, на който е записано времето на бедствието – без 17 минути на обяд.

Но незначителните средства, които Линк получил от Националното географско дружество на Америка, му позволили да разгледа само кухнята и магазина в крепостта на Порт Роял. И той със съжаление се разделил с „пиратския Вавилон“. Следващата експедиция е проведена от американския учен Робърт Маркс, който се оказа по-успешен от своя предшественик. Маркс успял да намери механа, две оцелели сгради и … скрин със съкровища от испанския галеон, потънал през 1691г.

Кой знае колко тайни още пази прокълнатият град Порт Роял, толкова неразумно изграден от пиратите върху пясъка? 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: