Какво носят японките под кимоното

kimono_resized

В днешно време е много трудно да се срещнат японки, облечени в кимоно. То се счита за празнично облекло, което момичетата в Япония носят само по специални поводи. Такива могат да бъдат фестивали или лични празници. Никой не носи кимоно в ежедневието.

Причините са главно две – защото е скъпо и защото е сложно. Носенето на кимоно си е цяла церемония, с която не всеки жител на Страната на изгряващото слънце може да се справи.

В миналото, обаче, японските момичета често носели кимоно. Но какво слагали под него?

kimono2_resized

Тогава отдолу се е слагало специално бельо, делящо се на мъжко и женско. При мъжете това е „фундоси“, а при жените – „косимаки“ и „футано“.

„Фундоси“ представлява превръзка, която може да се види при съвременните сумо борци. Такова бельо се прави ръчно и, естествено, не включва дебелия колан, който носят сумистите.

kimono1_resized

„Косимаки“ е дълга памучна пола. „Футано“ също е памучна пола, но къса и изработена от по-скъпи тъкани материи. Девойките избират тази, която лично на тях ще им е по-удобно. И двете се изработват много изящно, за да са в хармония с елегантното кимоно.

В студения сезон, когато кимоното не може да предпази от измръзване, момичетата слагат отгоре дзюбан. Това е наметало, което им помага да се стоплят.

kimono_belio_resized

Разбира се, такива сложни тоалети никак не са подходящи при извършване на физически труд.

kimono3_resized

Японците са се специализирали в изработката на толкова красиви традиционни дрехи, че водещите западни дизайнери могат само да завидят на уменията им.

Тази статия е препубликувана с изричното съгласие на pochivka.blitz.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: