10 неща, които стресират котката

kotka_stres_z_resized

Котката е капризно, териториално, своенравно и деликатно животно. И нека това да не звучи като критика. Това е самата обективна реалност. Всеки собственик ще го потвърди с ръка на сърцето. Ще се съгласи също и, че просто да храниш и галиш своя любимец съвсем не е гаранция за щастливо и безаварийно съвместно съжителстване. Да гледаш котка е сложна задача и съвсем не на шега си мисля, че оцелелите трябва да получават някакво звание, да се признават като ветерани от Котешката домашна война.

Сега, да оставим хумора настрана и да направим място в главите си за една сериозна тема – стресорите в котешкия живот. Като стопани ние носим отговорност за доброто емоционално здраве на своя питомец. Не бива да забравяме, че то е пряко свързано и с физическото. Също както е при хората – здрав дух в здраво тяло.

Кои са всъщност факторите, които могат силно да повлияят менталното състояние на мустакатите ни приятели? Да разгледаме 10 от тях в следващите редове.

1. Посещения до ветеринарния кабинет

Слабо вероятно е да направим посещението до лекарите приятно преживяване. Можем обаче да го направим малко по-търпимо и по-малко травмиращо. Добре е котката да има достъп през цялото време до транспортната клетка, с която бива пренасяна до кабинета. Нека я възприема като част от интериора и дори като място за спане.

Някои ветеринари препоръчват да пръскаме клетката с котешки феромони, които действат успокояващо (в никакъв случай упойващо). Те карат животното да се чувства в сигурна среда. Освен всичко казано до момента, можете да заведете един-два пъти животното да опознае своя доктор без това да е свързано с процедури (разбира се, ако са направени всички ваксини и е достатъчно безопасно). Последното най-добре да бъде обсъдено със специалист.

kotka_stres3_resized

2. Смяна на дома

Котките са териториални животни, както вече споменахме. Промяната на местожителството им винаги предизвиква доза стрес. В тази ситуация можем да прибегнем до синтетичните котешки феромони, за които стана въпрос малко по-горе в статията. Можем също да се постараем да съхраним някои от старите принадлежности на животинката, за да има повече неща, които ѝ вдъхват някаква сигурност и са ѝ познати.

3. Поява на нов член на семейството

Без значение дали става дума за друго животно, бебе или просто нов човек, котката реагира на промяната. Животното може да демонстрира отбягващо поведение и дори депресия. За да избегнем тази ситуация, е добре да осигурим по някакъв начин период на адаптация – дали това ще се изразява в пространство, в което любимецът може да остава насаме със себе си, или в активни разсейващи занимания, е въпрос на подход и лична преценка. Отново можем да прибегнем и до котешките феромони.

4. Силен и натрапчив шум

Препоръчително е да избягваме да генерираме шум. Това включва викане, пускане на силна музика, тракане, тропане. Котката има изключително мощен слух и това, което ние не отчитаме като дразнение, може да се отрази повече от отрицателно върху нея. С няколко думи – спокойната и тиха обстановка е подходящата такава за отглеждането на едно щастливо пухкаво същество.

5. Игра с лазерче

Много хора използват това средство за развлечение. Постоянна употреба на тази джаджа е съвсем възможно да е сериозен стрес фактор. Котките имат нужда да преследват и уловят плячката си. Това, както се досещаме, не се случва с лазерчето. Не е напълно изключено да използваме тази играчка, но нека не е често и единствено. По-добре е да използваме мишка, перце, топче – да е реален предмет, който може да бъде дъвкан, драскан и улавян.

kotka_stres2_resized

6. Повишаване на тон и наказание

Много специалисти съветват да не се опитваме да възпитаваме котката с викане и измисляне на наказания. Положителната стимулация, освен че е по-цивилизована, има и по-добър ефект. Трябва да стимулираме животното да повтаря нещата, които е редно да прави, а не да му показваме онези, които не трябва.

7. Промяна в диетата

Ветеринарите съветват да не сменяме храната често. Котките са чувствителни към такъв вид промени и могат да реагират на тях със стомашни разстройства. Това, от своя страна, неминуемо води до нервност и лошо настроение. Не се препоръчва да се дават човешки храни, защото в тях обикновено има много сол, мазнини и някои подправки, които не са полезни за животното. Ако се придържаме към една марка, един вид храна, можем да сме спокойни, че се грижим добре за физическото и психическо здраве на косматия член на семейството (не става дума за съпрузите, да не се почувстват засегнати).

8. Липса на острилки за нокти

Това е задължителен атрибут при отглеждането на такъв хищник. Ноктите са основен негов инструмент. Освен че няма да е доволен, ако няма специално място, където да се отдава на маникюра си, ще пострада и цялата ни мебелировка. На котка трябва да се падат по две острилки за нокти.

kotka_stres1_resized

9. Липса на умствена стимулация

Котките са умни животни. Имат нужда от внимание, не само от храна и физическа игра. Би било много добре, ако имаме време за измисляне и осъществяване на дейности, които карат котката да се съсредоточава, да развива умствения си потенциал. Общите занимания сплотяват колектива и повишават нивото на интелигентност.

10. Среща с нови хора

Нашият любимец инстинктивно се крие от непознатото. Най-лошото, което можем да направим, е да го принудим да излезе от скривалището си, когато не желае. Разбира се, намеренията ни са добри, но резултатът е единствено допълнителен стрес и напрежение. Затова, срещите с непознати човеци трябва да се случват така, че котката да има възможност да се скрие и сама да прецени дали и кога иска да се покаже.

Автор: Антоанета ДОЙЧИНОВА

Тази статия е препубликувана с изричното съгласие на 10te.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: