Огненият водопад – природното чудо, което трябва да видите

 

ognen_vodopad1_resized

Националният парк Йосемити в САЩ е едно изключително красиво място.

Йосемити опазва девствени алпийски и субалпийски екосистеми, три гори с гигантска секвоя и едни от най-високите в света водопади.

Годишно Йосемити се посещава от над 3 милиона души.

ognen_vodopad2_resized

Веднъж в годината там се случва нещо уникално, което привлича като магнит хиляди хора от цвял свят. И тъкмо сега е моментът желаещите да го видят да се отправят натам.

„Облаците се отвориха точно преди залеза и изглеждаше сякаш някой е запалил водопада с кибрит. Виждаш как се възпламенява от върха до дъното. Всички избухнаха в радостни възклицания. Беше най-невероятното нещо, което съм виждал“.

ognen_vodopad1_resized

Това разказва пред „Гардиън“ фотографът Аарън Мейер за първото си посещение на феномена „Огнен водопад“ през 2011 година. Природното чудо може да се наблюдава на водопада Конска опашка (Horsetail Fall) само в края на февруари.

След първото си посещение Мейерс, който е инженер, създава компютърна програма, която изчислява дните, в които явлението може да се види най-добре, и публикувал резултатите в блога си. Няколко години никой не му обръщал внимание – до 2015 година, когато друг фотограф използвал блога му.

ognen_vodopad3_resized

Фотографите станали основната причина водопадът да стане невероятно популярен. В последните години там се наблюдава невероятен бум на туристи. Всички искат да уловят перфектния кадър.

Това, разбира се, носи и своите минуси – претъпкани поляни, замърсяване, опасности и щети за природата.

От управата на парка обясниха, че над 2200 души са се събрали на 22 февруари – най-добрия ден за наблюдение миналата година, на едно място.

В отговор от парка въвежждат нови строги мерки за туристите. Две от зоните за наблюдение ще бъдат затворени, а желаещите ще трябва да ходят пеша до третата останала отворена два километра и половина.

ognen_vodopad4_resized

За какво е целият шум?

Обикновено от средата до края на февруари водопадът Конска опашка сияе в ярко оранжево, когато е осветен от залеза.

Уникалният светлинен ефект се получава само вечер при ясно небе, когато водопадът тече. Дори малко мъгла или лека облачност могат да навредят или напълно да развалят ефекта.

Явлението е напълно естествено, но изглежда сякаш човешка ръка е запалила „огнения водопад“.

Тази година ограниченията в зоните за наблюдение ще важат от 13 до 27 февруари.

Има, обаче, сериозни опасения, че през 2020 „Огненият водопад“ изобщо няма да се случи. Причината е глобалното затопляне.

Необичайно сухата зима е причина за твърде ниски нива на водата в парка. Климатичните промени се отразяват зле на цялата екосистема, причинявайки разпространение на болести и огромни пожари.

Някои прогнозират, че заради промените „Огненият водопад“ ще може да се наблюдава втори път през годината в бъдеще. През октомври ще се отвори нов „прозорец“, когато светлината от слънцето ще пада под най-подходящия ъгъл.

Видео ТУК:

Тази статия е препубликувана с изричното съгласие на pochivka.blitz.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: