“Град на мъртвите” – най-зловещото място в Русия

rusia_grad_mwrtvi1_resized

Точно до отдалеченото руско село Даргавс се намира средновековен некрополис, напълно подходящо наречен „Град на мъртвите“. Това древно място за погребение пази останките на над 10 000 души, като повечето от тях лежат с всичките си дрехи и вещи.

Местните хора вярват, че който се осмели да влезе вътре, няма да излезе жив.

rusia_grad_mwrtvi2_resizedВъпреки че това страховито гробище, намиращо се близо до границата на Русия с Грузия, е обвито в мистерия от векове, историците малко по малко започват да разкриват тайните му, съобщава Би Би Си.

От 16 век това парче обработваема земя е използвано за място за погребения. Кога точно е започнало това не е ясно.

Една теория твърди, че когато територията била ограничена по време на татаро-монголското нашествие през 13-и век, местните хора, живеещи в тази 17-километрова долина на Кавказ, започнали да строят еднакви надземни крипти, за да пестят място.

rusia_grad_mwrtvi3_resizedДруга теория предполага, че Градът на мъртвите е създаден по индо-иранската традиция, установена от мигриращите сармати, които се заселили в Южна Русия и погребвали мъртвите си над земята от уважение към нея.

В наши дни на мястото са разположени 99 удивително добре запазени средновековни крипти със заострени покриви и по един прозорец. Някои от телата вътре са толкова добре запазени, че по костите още се вижда плът.

Градът на мъртвите е замесен и в друга част от местната история – серия от чумни епидемии през 17 и 18 век. Има доказателства, че заразените жители се изолирали в криптите в очакване на смъртта.

rusia_grad_mwrtvi4_resized

Някои от телата в криптите са погребани в дървени ковчези, които наподобяват лодки, а един е открит с гребло до него. Тъй като наоколо няма плавателни реки, някои историци смятат, че тогавашните хора вярвали, че трябва да прекосят река, за да стигнат до рая.

Въпреки че много туристи пътуват до това гробище, за да видят удивително запазените средновековни постройки, историкът Людмила Габоева вярва, че те получават много повече.

rusia_grad_mwrtvi5_resized

„Хората, които идват тук, поразени от красотата на това място, се помиряват с вечния страх от смъртта“, казва тя.

Тази статия е препубликувана с изричното съгласие на pochivka.blitz.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: