“Портата на края”: Аномалната пещера, от която избягаха дори военните

penteli1_resized

Почти двадесет километра североизточно от столицата на Гърция, Атина, е връх Пентели, а в него е едноименната пещера. В превод името на пещерата означава „Портата на края“.

Може би защото истинската дължина на пещерата все още не е известна със сигурност. Но самата пещера представлява голям интерес за уфолозите, пещерняците и други специалисти.

penteli3_resized

Второто име на пещерата е Давели. Произлиза от името на пирата Христос Давелис, който веднъж се е скрил тук с бандата си. В многобройните тунели и коридори на пещерата в средата на 19 век се криела не само бандата на Давелис – много други престъпници и пирати също намерили убежище тук. Но от древни времена местните жители и тези, които посетили пещерата, описван странните и необясними феномени, възникнали тук.

penteli2_resized

Някои от тях са виждали светещи топки и човешки фигури, състоящи се от сенки и мъгла. Други срещнали мистериозни същества, подобни на овце – тези същества уж изчезнали, когато се приближили до тях. Дори днес туристите отбелязват, че в пещерата Пентели има места, където камерите и фотоапаратите спират да работят.

През 80-те години правителството се интересувало много от пещерата – тогава тя дори била затворена за посещения. Вътре в пещерата започнали работа за разширяване на тунелите – за това използвали експлозиви и тежка специална техника.

Причината за такава внезапна работа местната власт нарекла необходимостта от изграждане на бункер в пещерата. Но година по-късно, по неизвестни причини, строителите изведнъж напуснали работата си и бързо се изнесли от пещерата, оставяйки част от голямото си оборудване вътре в недовършените тунели. Официалната причина е влошаването на инструментите поради влагата, властваща в пещерата.

Тъй като никой не знаел от какво точно се интересува правителството тук, хората започнали да се опитват да намерят решение. След работниците, които бързо напуснали строителната площадка, изследователи и учени влезли в пещерата Пентели. Те открили не само изоставено оборудване и недовършени нови тунели, но и странен тайник – с лекарства за лечение на рак.

Паранормалните експерти също пристигнали, за да изследват територията вътре и в близост до пещерата. Някои от тях отбелязали, че слизайки в пещерата, те се дезориентират, губят контрол над времето. Има и доказателства, че няколко изследователи не са се завърнали – вероятно сред многото тунели на пещерата те просто не са могли да намерят пътя обратно.

Друга интересна находка били намерените отпечатъци от човешки крака върху циментен под, наскоро положен от строители. Тези следи водят до задънена стена – сякаш човек се е приближил до стената и е спрял, няма задни следи. Учените също регистрирали наличието на озон близо до входа на пещерата. Открити са следи от колела, водещи към доста стръмен склон.

penteli4_resized

От 1997 г. гръцките уфолози внимателно проучват пещерата Пентели в продължение на две години. Можело да се установи, че при постоянен микроклимат, характерен за всички пещери, резки температурни скокове се случват всеки ден в един час сутринта с разлика от десет градуса. В същото време изследователите чували необясними странни звуци.

Днес туристите могат да посетят само малка част от пещерата Пентели, като по-голямата е затворена за посетители. Властите обясняват това с честите случаи на изчезнали хора. Местните легенди допълват тези истории – според тях само духовно чисти и никога не съгрешаващи хора биха могли да влязат в пещерата. А някои дори смятат пещерата за порта към други светове.

Тази статия е препубликувана с изричното съгласие на pochivka.blitz.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: