Необикновени чудеса скрити 7 века под земята в малко полско градче

polsha_chudesa1_1_resized

Солната мина Величка, намираща се в южния полски град Величка, има уникално място в историята на добива на сол. Построена през 13-и век, тази мина е работела в продължение на 700 години, произвеждайки каменна сол без прекъсване чак до 2007 година.

Това е една от най-старите действащи солни мини. Мащабът на мината е огромен – тя представлява комплексен лабиринт от коридори, галерии и зали с обща дължина на 300 км, разположени на няколко нива. Туристите обикновено се допускат до 130 м под земята.

Миньорите, които работели там, обаче, правели много повече от това да добиват сол. През вековете тези подземни работници изградили традиция да създават скулптури от камъка, от който се добивала солта.

polsha_chudesa2_resized

Така били създадени десетки статуи, три стаи, олтари, барелефи и цяла катедрала, от тавана на която виси каменен полилей. Това е една наистина уникална гледка, която привлича близо милион туристи от цял свят всяка година.

В мината се влиза през дълго стълбище и усещането много напомня на пътуването до центъра на Земята на Жул Верн. Параклисът на Блажения крал – най-големият от всички параклиси, се намира на 1010 метра под земята. Той е дълъг 50 метра, широк е 15 метра и е висок 12 метра.

Той е едно от задължителните места за разглеждане, но не е единственото. Има още няколко по-малки параклиса, включително един от 15-и век, посветен на Свети Антоний.

polsha_chudesa3_resized

След това може да се разгледа огромно подводно солено езеро. В мината има още подземен музей и няколко стаи с различно предназначение като санаториум за хора, страдащи от дихателни проблеми, например.

Бурното развитие на минното дело през вековете тук е много добре показано във всичките му фази, благодарение на укрепването и консервацията на старите галерии. Във всяка от тях има инсталация от съответната епоха.

Интересна е сравнителната колекция от миньорски сечива от различните епохи, изложена в мината. Тя представлява ценно доказателство за еволюцията на минната технология за дълъг период от европейската история.

От 1978 година Солната мина Величка е включена в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.

polsha_chudesa4_resized

Тази статия е препубликувана с изричното съгласие на pochivka.blitz.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: