Жертва след жертва в мистериозен извор, криещ зловещи тайни и легенди

izvor_zlovesch1_resized

Един мистериозен извор във Франция съществува, обвит в тайни и легенди за изчезнали хора. Той се казва The Fosse Dionne и се намира в град Тонер. Водите му се тюркоазени, а загадката откъде извират търси разрешаването си още от Средновековието, пише bg-voice.com

Всички жители на града знаят зловещата история на мистериозния извор – че всеки, опитал се да открие откъде извират водите на The Fosse Dionne, умира.

Сега нова експедиция от водолази ще се опита да стигне там, където никой никога не е бил преди, разказва BBС. Дали ще успеят да разгадаят тайната на извора?

Изворът е древен колкото самото човечество.

„Не знаем какъв е източникът му, защото всеки, който е слизал до дъното му, не се е върнал, за да ни даде информация, какво има там“, казва Доминик Агюлар, кмет на Тонер.

izvor_zlovesch1_resized

331 литра вода всяка секунда се вливат в The Fosse Dionne. По думите на Агюлар, изворът е много важен за града й, тъй като се променя всеки ден, според времето, небето и притокът на вода.

„Цветовете му варират от синьо до зелено, дори кафяво“, казва тя.

През Средновековието изворът е използван като пералня от жените в града. От тяхната уста тръгвала мълвата, че един ден свещеникът трябвало да дойде, за да прогони опасно създание от водите. В църквата наблизо има уникален предмет, който допринася към легендата.

„Статуята тук е съставена от два елемента – свещеникът на църквата и известният базилиск. Монахът дошъл тук през 635 година. Работата му била да прочисти The Fosse Dionne“, разказва историкът Пиер Милат.

През 1974 г. двама души се гмуркат, за да проверят откъде идва този невероятен приток на вода. Но нещо се случва и двамата умират. През 1996 г. се провежда и последното гмуркане в The Fosse Dionne. То също завършва фатално.

izvor_zlovesch2_resized

От тогава влизането в извора е забранено. Когато Доминик Агюлар става кмет на града през 2014 г., решава да позволи още едно гмуркане.

Заедно с водолаза Пиер-Ерик Дизейн те разчистват The Fosse Dionne, правят много проучвания и създават техническа скица на гмуркането.

„На 79 метра достигаш „непознатата зона“. Дотам всяка една извивка на извора е добре картографирана.

Чувствах се много щастлив да съм там. Помислих си: „Светлината никога не е достигала дотук. Аз съм първият човек, който вижда това. Забелязах, че галерията продължава и напред и не е блокирана по никакъв начин. Това дава надежда за бъдещето“, казва Пиер-Ерик Дизейн пред BBC.

Ала и той не успява да разбере откъде идва водата, която захранва мистериозния извор. По думите му едва ли скоро някой ще успее да разгадае загадката.

Водолазът стига 9 метра по-навътре в The Fosse Dionne и се връща. Твърди, че галериите и проходите на извора не са лесни за преминаване и изправят пред краен предел човешките и технологичните ни възможности.

Какво има отвъд вече познатата зона?!

Мистерията остава.

Източник: Blitz.bg 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: