Учени: Най-дългата река в света е “прозорец” към подземния свят

nil_reka_kosmos_resized
Някои учени смятат, че африканската река Нил крие още мистерии в себе си. Тече дебат за възрастта на най-дългата река в света – дали тя се е образувала, след като водата е била отклонена преди около 5 милиона години или оригиналният Нил тече в района от 30 милиона години.

Ако Нил е по-стар, както свидетелстват доказателствата на научен екип, тогава той може да поддържа посоката си на движение от земната кора, циркулираща под него.

Земната обвивка – основната обвивка е най-големият слой на планетата и се състои от пресовани скали под кората и над ядрото.

“Може би с помощта на реката можем да разберем как изобщо се движи обвивката”, казва Клаудио Хакен пред Gizmodo, професор от университета в Остин.

nil_reka_lodki_resizedНил със своите 6 650 километра е една от най-дългите реки в света, а бразилското правителство твърди, че Амазонка е на първо място, въпреки че Нил в повечето публикации е първата река. Нил е популярен със своята древна история и археологически обекти по протежението му. Плодородният Нил осигурил развитието на египетската цивилизация, преминавайки през 11 държави. Нил е основен източник на вода в Египет и Судан.

В момента има два модела, които се опитват да докажат произхода му.

Според първия, Нил се е образувал, когато вододелът преди около 6 милиона години е променил курса си от запад на север поради същия процес, който е направил пукнатини в африканската тектонска плоча.

Втората теория гласи, че Нил е създаден преди 30 години в резултат на дългогодишни геоложки процеси.

nil_reka_more_resizedСега екип от САЩ, Канада, Италия и Израел представи нови доказателства в подкрепа на първата теория. Техният модел на местна топография се променя с течение на времето, предполага, че Етиопското плато може да е започнало да се издига преди 30 милиона години, докато на изток е започнало да потъва Средиземноморието.

Анализите на скали по на 20-30 милиона години, така наречените „циркони“, открити в Нил, доказаха, че съответстват на скалите, открити в Етиопското плато, където извира Нил, което показва, че реката е поне толкова стара. Плътността на утайката и количеството на ерозия в Синия Нил – един от двата притока на река Нил също подкрепят тази теория за възрастта на реката.

Тази статия е препубликувана с изричното съгласие на pochivka.blitz.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: