Най-странните и абсурдни данъци в света

danwci_absurdi_resized

Поговорката „В живота няма нищо неизбежно, освен смъртта и данъците“, съвсем не е случайна.

При формиране на първите държави, съвсем естествено са възникнали и първите данъци. Вижте какъв абсурден творчески подход прилагат властите в различните държави в търсене на нови източници на приходи.

Предлагаме на вниманието ви една малка колекция от екзотични налози:

Данък „гипс“

Австрийските Алпи са любима дестинация на много от любителите на зимните спортове. Всяка година държавата се посещава от хиляди сноубордисти и скиори. За да практикувате любимият си спорт по австрийските писти, сте длъжни да заплатите всички медицински застраховки. В един момент обаче се оказало, че те съвсем не са достатъчни, за да покрият лечението на всички травми, които се случват всекидневно, а те не са малко. За година около 150 000 почитатели на зимните спортове се оказват в болниците с кунтузии. Австрийското правителство решава да въведе данък върху гипса, който се плаща отделно от задължителната медицинска застраховка.

Данък „дъжд“

dwzd_danwk_resizedТази гениална идея хрумнала на чиновниците в полския град Вроцлав, които въвели данък за използване на отводнителната канализация. Налогът се изчислява на кв. м земя, на която се намира сградата. И няма значение дали вали или не.

Данък „мир“

Повечето държави в Западна Африка живеят под прага на бедността, но въпреки това жителите им са принудени да плащат абсурдни данъци. Пример за такава държава е Република Гвинея. Въпреки, че там днес няма война, гражданите са принудени да заплащат данък върху мира. Данъкът е на стойност 17 евро на година, което е доста скъпо за техният стандарт. Подобен на този данък е имало в Англия през 11 век. Тогава рицарите били принуждавани да палащат данък за годините в които империята не е водила войни. Този данък просъществувал 300 години, като по-късно били измислени други начини за пълнене на хазната, за сметка на обикновените хора.

Данък „кравешки газове“

krava_gajove_danwk_resized

Не, това не е майтап. В Естония действително съществува такъв данък и той е бил въведен сравнително скоро – през 2008 година. В страната почти няма големи заводи, които да замърсяват околната среда, затова правителството решило да обложи с данък фермерите, които отглеждат животни и по-специално отглеждащите крави. Когато кравите пасат и преживят, те отделят големи количества метан в атмосферата. Интересното тук е, че този данък не важи за останалите преживни животни. Подобен данък се е опитало да въведе правителството в Нова Зеландия през 2003 година, но фермерите се вдигнали на протест и данъкът така и не бил въведен.

Данък върху слънцето

На Балеарските острови съществува данък за слънцето, който бил въведен през 2000 година. Този данък се заплаща само от турситите, посещаващи архипелага, като цената възлиза на 1 евро на ден. Парите се използват за почистване на плажовете, поддръжка на алеите и градинките и цялостното подобряване на инфраструктурата. За 1 година туристите минаващи от тук са около 10 милиона. Това са немалко пари, влизащи в хазната.

Данък „барбекю“

barbekiu_danwk_resizedНа територията на белгийския кантон Валония живеят около 4 милиона души. Тамошното правителство решило да се бори с глобалното затопляне, като наложи данък „барбекю“. Причините за това са, че при приготвяне на месото по този начин в атмосферата се отделят до 100 гр. въглероден окис, който е сочен за един от главните причинители на глобалното затопляне. Така всеки който иска да разполага с барбекю, трябва да заплаща такса от 20 евро всеки път, когато го използва. За жителите на Влония е малко вероятно да се скатаят и да не заплатят таксата, тъй като има ежедневни патрулки и хиликоптери, въоражени с термични камери, които да улавят „незаконното барбекю“.

Данък „дървени пръчици за храна“

sushi_prwchici_resizedВ източна Азия хората традиционно се хранят с пръчици, вместо с вилица. Ползват се от 3000 години и дори великият философ Конфуций е заявил, че това е единственият прибор, който има място на масата.

През 2006 година Китай облагат клечките за хранене с данък. Това се прави с цел да се опазят горите от изсичане. Бамбуковите изделия също са обложени с данък. За една година в Китай се изхвърлят около 45 милиарда еднократни дървени пръчици. За направата им са унищожават 25 милиона дървета.

Данък „татуировки и пиърсинг“

tatuirovki_pwrsing_danwk_resizedАко сте жител на щата Арканзас и искате да разкрасите тялото си с някоя друга татуировка или пиърсинг, трябва да заплатите данък. Списание „Таймс“ класира този данък, като един от най-тъпите, въвеждани някога в Щатите. Той влязъл в сила през 2005 година и е част от мащабна кампания (направо пропаганда бел. ав.) пиърсингпротив татуировките. Явно кампанията не е дала очакваните резултати, защото всеки 3 американец е разкрасил тялото си с рисунка.

Данък „сянка“

Правителството на Венеция въвело данък за сянката. Този данък засяга всички кафенета, ресторанти и други обществени заведения и до ден днешен не е отменен. И на други места по света има данъци за нематериални неща. Например град Клейпеде в Литва, където от 2012 година се заплаща данък върху дъждовната вода.

Данък „граждански брак“

brak_danwk_resizedГражданския брак се появил за първи път някъде около 14 век в Холандия. Причините за неговата поява са, че хората изповядващи различни религии са искали да сключват брак. В днешно време броят на църковните бракове намалява, за сметка на гражданските. В повечето цивилизовани държави двойките могат да живеят на семейна начала и без да сключват брак. В Китай обаче това „поведение“ съвсем не се толерира. За да се преборят с него, китайските власти решили да заставят двойките, живеещи заедно „незаконно“, да заплащат данък на стойност 1000 юана годишно (което е равно на около 120 евро).

Данък „упойващи вещества“

На америкснаките власти явно им е ясно, че въпреки суровите закони никога няма да могат да спрат напълно разпространението на наркотиците. През 2005 година в щата Тенеси е въведен данък върху психотропните вещества. В този списък попадат кокаина, екстазито, марихуаната и други наркотици. Дилърите могат да заплатят данъка съвсем анонимно и ако бъдат заловени, могат да представят съответния документ в съда, с което да намалят присъдата си. Според общи сметки, само от данъка върху марихуаната в държавната хазна могат да влязат 20 милиарда долара.

Източник: svetovnizagadki.com

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: