Историята за най-красивото нетленно тяло, положено в кристален ковчег

bernadet1_resizedСпоред католическите догми нетленното тяло на Света Бернадет е съвсем младо – тя си отива от този свят преди 140 години. След смъртта й е била ексхумирана най-малко три пъти и всеки път ставало ясно, че тялото й не се разлага и си остава такова, сякаш е било погребано вчера.

Света Бернадет живее по време на викторианската епоха във Франция. Тя е най-възрастната дъщеря в бедно семейство, често боледувала като дете.

На 14 години Бернадета започва да има видения – при нея идвала жена с необикновена красота, която тя приела за Светата Дева Мария.

Явлението се повторило 18 пъти и веднъж то показало на момичето източник на целебни, минерални води. Бернадет разказала на близките си за виденията и им обяснила, че Света Богородица е казала на това място да бъде построен параклис.

bernadet2_resized

Днес е едно от най-популярните по света места за християнско поклонничество. За него се твърди, че и досега стават чудодейни изцеления и всяка година там се стичат от четири до шест милиона поклоници.

Чудотворните изцеления започват още, докато Бернадет е жива и всички са приписвани на лековитата вода. След като храмът е построен, Бернадет напуска семейството си и се присъединява към женския манастир „Св. Жилдар“ в Невер. Умира там през 1879 година от туберкулоза.

За провеждане на процеса по канонизиране, тялото на Бернадет е било ексхумирано три пъти – през 1909, 1919 и 1925 година.

След като тялото й официално е признато за нетленно е преместено в кристален ковчег в часовникарската кула на манастира.

bernadet3_resized

Стотици хиляди туристи от цял свят се удивляват пред прекрасно съхраненото тяло и лице на монахинята, която изглежда сякаш е заспала. Но всъщност истината е друга. Лицето и ръцете на Бернадет са заменени от восъчни копия.

Проблемът идвал оттам, че при последната ексхумация тялото било повредено, което довело до почерняване на някои части от него. Новото лице и ръцете на монахинята са дело на Пиер Имансон, дизайнер на модни манекени в Париж.

И все пак, делото на Бернадет е живо. Към 1958 г., когато за нея се говори все повече, са описани над 7000 случая на чудодейно изцеление в Лурд. Църквата обаче е признала официално само 69 от тях.

bernadet4_resized

Въпреки това мълвата за чудесата в Лурд отдавна е обиколила целия свят. Сега в малкото градче, в което живеят около 15 000 души, идват над 5 млн. туристи всяка година.

Така Лурд се нарежда на трето място по посещаемост във Франция след Париж и Ница. Наоколо има множество санаториуми, в които са настанени болни хора, чакащи своето чудо.

Всеки ден те пият от свещената вода, поливат с нея болните си места и се молят за изцеление.

bernadet5_resized

През 1889 г. в града е построена прекрасната катедрала „Нотр дам де Лурд“, която побира над 1500 вярващи. С мозайки са изобразени сцени от Светото писание, свързани с живота на Иисус Христос и Дева Мария. Тук има и кът, посветен на Света Бернадет.

Под земята е базиликата Свети Пий X, събираща 20 000 души. Над града пък се извисява крепостта Лурд, където е най-големият музей на местното изкуство в Пиренеите.

Източник: pochivka.blitz.bg

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme