Запознайте се с непознатата история на Приморско

primorsko_brigadiru_resized

По-младата част от гостите на градчето са изненадани от историята на Приморско. Никой не е подозирал за старото му име.

Запознайте се с историята на Приморско в следващите редове:

Нареждането за преименуването на Кюприя

Да започнем с това, че през на полуостров Кюпрюбурун е създадено селището Кюприя (в превод от османски Мост). След Руско-турската освободителна война, съгласно решенията на Берлинския договор, много български територии остават в пределите на Османската Империя. Област „Хасекията“ е сред тях.

Хиляди жители от Странджанския край по това време напускат селата си и се заселват в днешните земи на община Приморско и във вътрешността на България. Това са и едни от първите участници в подготовката и провеждането на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г.

През 1910 г. се провеждат първите общински избори за кмет на с. Кюприя. Избран е Станчо Костадинов, който изиграва съдбовна роля за развитието на селото.

До 1912 г. българо-турската граница е минавала на 4 км от с. Кюприя през залива Атлиман, а в с. Алан Кайряк (Ясна поляна) е имало ГКПП.

През февруари или март 1934 г. в общината се получава окръжно от Министерството на вътрешните работи и народно здраве (с указ на Цар Борис III) да се заменят чуждоезичните имена на селищата с български. Нарежда се да бъдат образувани при общините специални комисии, които да дадат предложения за преименуването.

Решението на общински съвет за новото име

Кюприйският общински съвет назначава такава комисия в състав: общинските съветници Стоян К. Стоянов, Костадин Димитров Сираков и училищният директор Стоян Драгулев. След набелязването на няколко имена: Зорница, Сборско, Надежда, Попово, Приморско и други, по предложение на Стоян Драгулев комисията приема името Приморско, с мотивировка, че то отговаря на географското положение и на историческия факт на заселването, че дълго време се е водила борба за преместване на семейства от Салихлер и Ченгер в Кюприя – при морето, че щом се каже или пише Приморско, всеки ще се сети къде се намира то, че то ще бъде единственото с това име в България. Това предложение е прието от общинския съвет и протокол е пратен чрез Бургаско окръжно управление на министерството. Минават няколко месеца. Става 19-майският военен преврат (кръг „Звено“). В „Държавен вестник“, бр.109 от 14.08.1934 г. е публикувана заповед номер 2820 от 09.08.1934 г. на Министерството на вътрешните работи и народно здраве, с което името на с. Кюприя се заменя с името ПРИМОРСКО.

Влизане в употреба на името Приморско

От втората половина на месец август 1934 г. вече влиза в употреба това име – в официалните документи, в кореспонденцията, в говора. Общината, училището и други учреждения са си направиха нови печати. През 1939 г. е построено пристанище, откъдето България изнася въглища, дърва, минни подпори и траверси за Турция и Гърция. През 1981 г. по случай 1300 години от създаването на България с. Приморско е обявено за град.

Истинското начало на възраждането на този край започва с доброволното създаване на община Приморско през 1997 г. от град Приморско, с. Писменово, с. Ясна поляна и с. Ново Паничарево. През 2001 г. към тях доброволно се присъединяват с. Китен, а през 2002 г. и с. Веселие.

Препубликувано с изричното съгласие на  Blitz.bg 

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme