Откриха фрагменти от златния трон на цар Севт III до язовир “Копринка”

sevt-zlaten-tron_resized

Археолози от БАН тази сутрин са открили край язовир “Копринка”, крепостта на тракийския цар Севт III. Тя е само на 350 метра от древния град Севтополис, който лежи на дъното на язовира. Районът е отцепен от жандармерия и полиция. Към мястото пътува министърът на културата Вежди Рашидов, очаква се по-късно през деня да пристигне и министър-председателят на България Бойко Борисов.

В крепостта са открити фрагменти от златния трон на Севт III, намерени са и редица тухлени сгради и могили. В тях са живели траки от най-висшите съсловия. Според учените това е невероятно откритие, което крие безценни находки, много по-големи от досега откритите по земите на траките.

Гробът на Севт III е открит в тракийската гробница „Голяма Косматка” край днешния град Шипка, където бе открита бронзовата глава на тракийския цар. Според учените това доказва до голяма степен, че са открили крепостта на царя, понеже е било нормално по тракийско време владетелите да бъдат погребвани далеч от крепостта си.

Учени от Франция и Англия ще пристигнат до 2 дни, за да помогнат на българските археолози с разкопките. Заедно с тях пристига и екип на телевизия Discovery. Това сподели ексклузивно за newsbp.com. ръководителят на разкопките археолога от БАН – проф. д-р. Димитър Янков. Според професора предстои да бъде намерено най-ценното тракийско съкровище открито до сега в България и света.

Източник: Cross.bg

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme