Коледа по света – интересни истории и факти

През 1902 година, като запален природозащитник и пламенен противник на обезлесяването, президентът Теодор Рузвелт забранява поставянето на коледно дърво в Белия дом. Синът на Рузвелт – Арчи, обаче донесъл собствено коледно дърво, което скрил в голям дрешник. Днес американците празнуват Коледа с отсичането на 27 милиона елхи.

elhi-300x200

През деветнадесети век лондонски предприемачи правят първите изкуствени коледни елхи. Германците ги последвали с дървета от гъши пера, обагрени в зелено. В крайна сметка, през 1930 г. Addis Brush Company използва космите на четка за тоалетна за създаване на популярната версия на изкуствената коледна елха.

Всяка година работниците от сметището Ръмпке, намиращо се в близост до Синсинати, Охайо, украсяват с 30000 коледни светлини цяла планина боклук, който се простира на 234 декара.

Украинците украсяват коледните си елхи с изкуствени паяци и мрежи. Местна легенда твърди, че паяците ще изтъкат паяжина през нощта около елхата, която на сутринта ще се превърне в сребро. Намирането на истински паяк сутринта на Коледа се смята за късмет.

На Бъдни вечер улиците на Каракас, Венецуела, са блокирани, така че хората да карат ролкови кънки до църквата.

По време на Световното първенство за Дядо Коледовци, провеждано в Самнаун, Швейцария, екипи на Дядо Коледа от цял свят се състезават един срещу друг в катерене на комини, бой със снежни топки, състезание с шейни, преходи върху магаре и каране на ски. С надеждата, че ще спечелят титлата Дядо Коледа Световен шампион.

olimpiada

Най-голямото събиране на хора, облечени като Дядо Коледа, се проведе на 10 декември 2010 г., когато повече от 18 000 души, облечени като Добрия старец, маршируваха по улиците на португалския град Порто.

gines-188x300

В навечерието на празника Дядо Коледа може и да се вози на шейна, теглена от осем северни елени, но през нощта той използва и други начини на транспорт. Той язди кенгуру в Австралия, гребе с кану в Хавай, язди кон в Холандия, пътува с магаре в Швейцария и се спуска от небето по златно въже в Чехия.

Scottsdale Gun Club в Аризона ежегодно организира събитието “Дядо Коледа и картечниците”. То дава възможност на семействата да си направят празнична снимка не само с Добрия старец, но и с автомати, гранатомети и картечници.

pu6kiНа Коледа африканците от южните части на континента слагат на трапезата си дебели гъсеници, пържени в масло.

afrika-300x259Осем от десетте най-известни коледни песни на всички времена са написани от евреи, включително най-популярната I’m Dreaming of a White Christmas от Irving Berlin. В този списък се включват и Let It Snow, Let It Snow, Let It Snow, Holly Jolly Christmas, Silver Bells и други.

През 2005 г. Дядо Коледа оглави списъка на най-богатите измислени герои в света на списание Forbes.

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme