Възможно е компания за събиране на боклук да е открила мощите на голям светец

svetec-moshi_resized

Британска компания за събиране и преработка на отпадъци откри в склада си флакон с частица от кост, която може да е била на папа Свети Климент, предаде БГНЕС.

Съгласно информацията, в бутилката от червено и златно стъкло, запечатано с восък, е намерен фрагмент от кост, с надпис „От костите на св. Климент, великият понтифик“. Служители на компанията Enviro Waste са откриха флакона няколко дни след почистването на няколко сгради, така че не е ясно откъде е донесено.

„Можете да си представите нашето удивление, когато разбрахме, че наши служители са открили частица от мощите на Римски папа – находка, каквато най-малко се очаква в нашата сфера на дейност“, каза собственикът на компанията Джеймс Рубин.

Не всички обаче споделят неговия ентусиазъм. Професорът по история в Оксфордския университет Дайърмейд Макколах не е сигурен, че това са останки от мощите на Климент I. Според него се касае за костите на вярващ в християнството, вероятно живял между втори и шести век. Но кой е бил този християнин, е неизвестно, цитира изданието думите на професора.

Професорът смята, че реликвата може да е попаднала в Лондон по времето на Наполеон, когато може да е била купена от английски аристократ. Находката може да е трофей от Първата или Втората световна война. Свети Климент се почита и от православната, и от католическата църква.

Източник: actualno.com

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme