Намериха нови геоглифи по-стари от линиите на Наска (ВИДЕО)

palpa-peru1_resizedЕдин от новооткритите геоглифи, изобразяващи кoсатка и танцуваща жена. Снимка: Twitter

С помощта на дронове археолози откриха повече от 25 нови геоглифа, изсечени в крайбрежна пустиня в долината Палпа в южната част на Перу, близо до линиите на Наска.

Министерството на културата на Перу информира за тези нови открития, съобщи El Universo.

“Повечето от новите геоглифи, включително фигурите на косатка и танцуваща жена, изглежда са направени от културата Паракас преди повече от 2000 години, стотици години преди жителите на Наска да са създали подобни гигантски рисунки наблизо”, разказва Джони Исла (Johny Isla), археологът, ръководещ работата по опазването на културата в региона, пред същата медия.

Използването на дрони позволява на археолозите да разширят документацията си за геоглифите и да открият нови групи от фигури, отбелязва Исла. В този случай линиите “Палпа” – както са назовани тези наскоро открити геоглифи – могат да се видят отдолу, тъй като са били издълбани в хълмовете, за разлика от линиите на Наска, които могат да бъдат наблюдавани само отгоре.

“Геоглифите, създадени от културите на Наска и Палпа, са напомняне за богатата предколумбийска история на Перу и се смятат за археологически загадки, тъй като никой не знае със сигурност защо са били направени в толкова голям мащаб и толкова отдавна”, заяви Исла за El Universo.

Исла уверява, че тези фигури са създадени в период от около 1200 години.

“Досега не сме ходили до тях, направихме само снимките, това е първият етап от изследванията, ще обработим тези образи, след това ще отидем на полето и ще видим свързаните с тях материали, които ще ни помогнат да определим тяхната хронология”, разказва Исла.

Обявени за обект на Световното наследство от ЮНЕСКО през 1994 г., линиите Наска са пострадали в миналото от незаконни обитатели и шофьори.

През 2014 г. групата за защита на околната среда Грийнпийс се извини на Перу за организиране на протест срещу замърсяването до емблематичното изображение “Колибри”, което според държавни служители е частично повредено.

kolibri-peru2_resizedФигурата на колибри. Wikimedia Commons

Исла заяви, че инцидентът с Грийнпийс е накарал Министерството на културата на Перу да увеличи усилията си за защита на археологическите обекти в региона, което е помогнало да се случат и новите открития.

“Освен тези антропоморфни геоглифи има и други фигури в други райони, тук в непосредствена близост до Палпа, където има и зооморфни фигури на котки, змии, птици и също митични фигури”, отбеляза Исла.

Източник: nauka.offnews.bg

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme