Започва Русалската седмица. Пазете се от злото!

rusalki-sedmica_resized

През първата седмица след Петдесетница според народното поверие започва Русалската седмица. Смята се, че тогава душите на починалите удавници слизат на земята във вид на бели и жълти пеперуди.

Русалската седмица се приема за опасен период, тъй като тогава силата на демоничните същества нараства.

За предпазване от тяхното влияние се изпълняват различни ритуали. В дните на Русалската седмица на вратата трябва да се окачи пелин, а хората да носят в джобовете си орехова шума, защото се вярва, че злото се страхува от тях.

В народното поверие се казва, че в тези дни на земята се появяват русалки и затова не бива да се нощува на полето, тъй като то е тяхна трапеза.

Жените не бива да перат или мият в тези дни, понеже се вярва, че русалките омагьосват водата. Не трябва да се сяда под сянката на стари дървета, защото и те са омагьосани.

Като най-опасни дни са посочвани Въртоглавият вторник, Русата сряда и Лудият петък. В тези дни не се работи, за да не се провокира злото, което може да пусне градушки над посевите и болести между хората.

В Русалска неделя се набират лековити билки, след което нечетен брой мъже трябва да играят хора по полета и къщите на хората, за да прогонят злото. В ръцете си трябва да носят дървена тояга от явор, ясен или дрян.

След тази седмица се вярва, че русалките напускат земята, а ако всички ритуали са изпълнени, годината ще бъде плодотворна и няма да има тежки болести.

В първия ден от седмицата жените носят на гробовете на своите починали близки орехова шума. От шумата се носи в църквата, а след това се разстила по пода на дома, като се вярва, че в същата нощ се сънуват починалите.

Източник: sanovnik.bg

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme