Методът на Леонардо да Винчи: Как да се наспим, без да спим дълго

leonardo-kak-da-se-naspim_resizedПолифазният сън най-често се асоциира с името на най-известния изобретател, скулптор и художник от епохата на Ренесанса Леонардо да Винчи. Той се нуждаел от много време, за да реализира идеите си.

Като знаменит изобретател Да Винчи решил да се възползва от времето си за сън и почивка. Планът му включвал да спи няколко пъти в рамките на 24 часа, вместо да отделя цялата нощ за сън. Така геният започнал да спи по 15 минути на всеки четири часа. В резултат на това Да Винчи редуцирал времето си за сън до час и половина на ден, а останалото време от денонощието, той използвал, за да работи.

Леонардо да Винчи практикувал полифазният сън в продължение на години, без изобщо да се чувства уморен. Вижте още от тайните на гения във видеото от уеб поредицата “Портретъ”.

Видеото може да видите ТУК: https://www.vbox7.com/play:79c9adc71c

Добре известно е, че най-ползотворното време за работа е след събуждането от сън. Тогава човешкият капацитет за полагане на труд е особено голям.

Взимането на почивка на всеки четири часа, от една страна, увеличава времето за работа, а от друг страна, повишава трудоспособността на човек. Години на експериментиране и опити от други след Да Винчи, оформят пет варианта на полифазния сън.

Вижте какви са те:

– спете по 30 минути на всеки 6 часа
– спете по 20 минути на всеки 4 часа
– спете от час и половина до 3 часа през нощта и три пъти през деня по 20 минути
– спете 2 часа през нощта и един път следобед за 20 минути
– спете 5 часа през нощта и един път следобед в рамките на час и половина

Важно е да припомним, че всеки човек е индивидуален и отнема време, за да разберете кой от методите е най-подходящ за вас.

Ако решите да опитате този начин на спане, избягвайте да шофирате и да вземате важни решения, докато не се убедите, че намаляването на съня ви няма никакви нежелани ефекти.

РЕДАКТОР: АЛЕКСАНДЪР КОЛАРОВ

Източник: actualno.com

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme