Окото на Сахара – отговорът на загадката!

oko-sahara_resized

Окото на Сахара е едно от чудесата на света, продължаващо да предизвиква въпроси. То остана скрито от човешките очи хиляди години, но откакто се появи, учените не спират да мислят за него и ден.

Окото на Сахара не може да бъде забелязано от Земята, дори да минете покрай него. Природното образувание бе открито едва след като хората полетяха в Космоса. Въпреки това до днес то се смята за една от най-големите загадки на всички времена.

Структурата на Окото на Сахара е от типа Ришат. То се намира в западна Сахара, пустиня Мавритания. Окото се разпростира на диаметър от около 40 км.
През 1965-та година космически кораб Джемина 4 се оправя на мисия около Земята. Негова основна цел е да заснеме земната повърхност най-подробно и най-вече т.нар. структури на въздействие. Виждайки снимките, учените остават поразени колко много чудеса има на Земята, за които до тогава не са подозирали.

Структурите на въздействие представляват кратерите, образувани при падането на метеорити на Земята. Те имат огромна геологическа стойност, тъй като дават ценна информация за историята на Земята. В началото учените поставят Окото на Сахара именно в тази група образования.

С времето обаче изникват много въпросителни. В Окото на практика липсва разтопена скална маса, която да бъде изследвана. Днес излиза една много по-сложна теория за това как реално се е появило то. Главната структура на Окото се състои от ерозирали останки на това, което някога е било купол от слоеве на земната кора.

Въпросите относно Окото на Сахара обаче не свършват. Ясно е, че се образувало преди 100 млн. години. Тогава суперконтинентът Пангея се е разделил при разместването на тектоничните плочи. Именно тогава Африка се отделя от съвременна Латинска Америка. В същото време се образува и куполът на Окото, като разтопените скали биват избутани към повърхността, но не стигат до самата повърхност.

Малко след това то отново се издига следствие на вулканична дейност. Едно от най-интересните факти за образуванието е, че всеки от различните му пръстени са образувани от различни скални видове, ерозирали с различна скорост.

Според не толкова популярна теория Окото е образувано от останки на древна Антлантида. Платон я описва като концентрични пръстени от вода и земя. Други пък сметат, че е дело на непозната извънземна раса. Каквато и да е истината едно е ясно – Окото на Сахара още дълго ще предизвиква най-различни спекулации и небивал интерес.

Автор: Пламена

Източник: sanovnik.bg

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme