Голяма задушница е съвсем скоро-Правила за преливане на вино и как се прави “коливо” – варено, подсладено жито

zadushnica2018_resizedНа задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът преливане на вино започва от мястото, където е главата на покойника в посока наляво – правило се три кръга по края на гроба.

Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите.

Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята – добродетелите на починалия.

Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите “Бог да прости”.

В тази събота (10 февруари) всички православни християни извършват помен в чест на починалите близки – Голяма Задушница преди Великия пост. Или, както името ” Задушница ” показва, това е време за споменаване на душите на мъртвите. На Задушница се посещават гробовете на близките.

За да се направи помен, се приготвя “коливо” – варено, подсладено жито. Българският обичай включва и хляб и вино. В по-ново време се добавят дребни сладки и соленки. Помен се извършва на гроба, в черква или у дома. Традиционно на гроба свещеникът извършва парастас, който е по-кратък от панихидата. Житото е знак на възкресението , тъй като по думите на св. ап. Павел житното зърно не би могло да оживее, ако преди всичко не умре.

Виното е знак на кръвта на Исус Христос.

Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците.

Тамянът представлява чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия.

Според православния канон неправилно е поставянето на храна на гроба на покойника. Библията отрича това. Оставената храна по гробовете няма да бъде изядена от покойника, а от бездомните кучета, като по този начин се оскверняват гробовете.

Душата не яде и не пие материална храна. Сладкиши, месо и вино се раздават посред живите и като вкусват от раздавките, да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се.

Рецепта за варено жито за Задушница:

Преди да се вари, е добре груханото жито да се накисне за 24 часа във вода. На следващия ден се изцежда от водата и се поставя за варене в дълбока тенджера. Водата е нужно да е около 2- 3 пръста над количеството жито. Слага се щипка сол, похлупва се и се оставя на включен слаб котлон за варене. Обичайно 1 час е достатъчен, за да се свари добре житото. Зрънцата трябва да набъбнат и омекнат тогава се преценява, че е готово.

По време на варене се проверява да не се изпари водата (при нужда се долива вряла вода) и житото да загори. Готовото жито се обърква добре с 200 г захар на пясък. Добавят се счукани орехи, настъргана кора лимон, галета (100г). Обърква се добре, похлупва се и се оставя за 1 нощ на хладно място да се овкуси.

На Задушница се раздава, като се разпределя ашурето в купички. Отгоре се поръсва плътно пудра захар. С канелата върху всяка купичка се прави кръст. Така се раздава на Задушница за бог да прости.

Източник: За Жената

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme