Какво се случва, след като умрем, или двете фази на смъртта

kakvo-se-sluchva-umrem_resized© Pixabay

Има ли живот след смъртта? Ако е така, къде? Има ли рай? Какъв е раят? Какво се случва с тялото ми? Какво става с душата ми?

Това са едни от най-сложните житейски въпроси, чиито отговори са получени с различна степен на успех от науката, изкуството и религията.

Вижте какво твърдят най-новите изследвания в тази насока, събрани от британския вестник Express:

Какво ще стане с тялото ви, след като умрете?

От медицинска гледна точка, смъртта се случва на два етапа. Първият – клиничната смърт, продължава четири до шест минути от момента, в който човек спре да диша и сърцето вече не изпомпва кръв.

По време на този етап органите все още са живи, а в мозъка има достатъчно кислород, така че да няма трайни увреждания.

Вторият етап – биологичната смърт, е процесът, при който органите на организма спират да работят и клетките започват да дегенерират.

Лекарите често могат да спрат този процес, като охладят тялото под нормалната му температура. Това им позволява да съживят пациента, преди да настъпи мозъчно увреждане.

След като биологичната смърт настъпи, мускулите започват да се отпуснат, включително и сфинктера – което може да доведе до изпразване на червата.

След 12 часа кожата губи цвета си, а кръвта се стича в най-ниската точка на тялото, причинявайки червени и лилави белези.

Започва втвърдяване на тялото, което се дължи на изтичането на калций към мускулните клетки, който се свързва с протеина и ги кара да се свиват.

Освен ако тялото не е балсамирано, то започва да се разлага, веднага щом кръвта престане да циркулира.

Процесът, наречен гниене, се случва, след като бактериите в стомашно-чревния тракт си пробиват път през коремните органи, освобождавайки ужасни миризми, които привличат насекоми.

Те се нахвърлят на гниещата телесна тъкан и могат да изконсумират до 60% от нея до няколко седмици.

Останалите части от тялото стават жертва на растения, насекоми и животни, което може да отнеме една година или повече, в зависимост от това как тялото е погребано.

svesh-smwrt2_resized© Pixabay

Какво се случва със съзнанието след смъртта?

По темата са правени множество изследвания, а скорошно проучване посочва, че мислите продължават да текат до три минути, след като сърцето спре.

Човек в клинична смърт, който впоследствие е съживен, твърди, че след смъртта няма “нищо”. “Това беше просто черна пустота. Без мисли, без съзнание, нищо”, казва той.

Има ли живот след смъртта? В какво вярват християните, мюсюлманите и представителите на други религии?

Без никакви научни доказателства за отвъдния живот, много религии предлагат свое собствено обяснение за това, което се случва с тялото и душата след смъртта.

Християните вярват, че след като умре, духът на човек отива в рая или ада, в зависимост от неговото земно поведение.

Ислямската вяра учи, че Аллах ще възкреси мъртвите в “последния ден” – дата, известна само на него. На този ден той ще съди всички души и ще ги изпрати в рая или ада.

Мюсюлманите вярват, че дотогава мъртвите остават в гробовете си, където са им изпращани видения за тяхната съдба.

Според будистите духовете се прераждат в нови тела, докато не постигнат просветление. А когато го направят, те постигат нирвана.

За разлика от повечето религии, понятието за задгробен живот не е от първостепенно значение за юдаизма, а вместо това тази вяра се фокусира върху действията отживота.

В Тората се говори за задгробен живот, наречен Шеол – сенчесто място, разположено в центъра на Земята, където всички души отиват без съд.

Източник: profit.bg

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme