Свръхестествени същества. Таласъми (ЧАСТ 7)

talaswmi-7_resized

продължение от част 6

Таласъмите или домашните духове винаги са се месили в човешките дела. Освен със зли намерения, те се отличавали и с уродлива външност. Събирали се около стопанствата и поселищата и появата им не предвещавала нищо добро. Тъмните им, дори понякога черни муцуни, всявали ужас и страх в простосмъртните. Таласъмите отмъквали всичко, което можели да докопат – даже и конете, които пришпорвали до изнемога и бедните добичета издъхвали с кървава пяна на уста. Тези, които оцелявали, на сутринта изглеждали изпосталели и мършави, а гривата им се оплитала в невъобразими възли.

Казват, че понякога невидимите таласъми вършели и част от домашната работа, въпреки, че никой не ги молел за това. В замяна на услугата си, просто очаквали стопанинът да им остави до печката късче хляб и чаша мляко с каймак. Таласъмите обожавали домашния уют. Другите неща, които обичали, били изисканите вина и красивите девойки. Това важало с особена сила за френските им братовчеди – така наречените лютиени.

Таласъмите „хобгоблини“ били по-груби, по-космати и по-едри от своите родственици и обитавали предимно провинциалните места. Робърт Бъртън отбелязва в книгата си „Анатомия на меланхолията“, че те мелели пшеница за домакинството, цепели дърва и изобщо изпълнявали най-различни тежки домашни задачи.

Когато бил в добро настроение таласъмът-хобгоблин, бил нещо като дух-пазител на домашното огнище – наглеждал прислугата, грижел се за домакинството и пазел ценностите. Разсърди ли се обаче, ставал опасен – изяждал всичкия каймак, спирал приготовлението на маслото в маслобойната и скривал всички кухненски съдове и прибори. Понякога хобгоблините се настрийвали толкова враждебно към дома, че превръщали живота на стопаните в истински ад.

Като цяло жителите на Прованса приписвали на хобгоблините собствените си черти и поради тази причина преданията ги рисуват като простички, скромни и весели. Те били „селските братовчеди“ на „аристократите“, към които принадлежали елфите и феите.

Източник: svetovnizagadki.com

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme