Свръхестествени същества. Мандрагора (ЧАСТ 6)

mandradora-6_resizedпродължение от част 5

Толкова ли е важно това невзрачно бяло растение от семейството на домата и картофа? Очевидно да. Според най-разпространеното поверие мандрагората била използвана като „кукла“ в повечето вуду-ритуали – жреците на този култ използвали тази кукла като умален макет на тялото на онзи, срещу когото насочвали магията си. Там, където жрецът пробождал мандрагората, в тялото на жертвата зейвала ужасна язва.

В Германия селяните правели очи от просени зърна, които залепвали на куклите от мандрагора, а към самите кукли се отнасяли с невероятни грижи – къпели ги, обличали ги, завивали ги нощем, а често даже ги заравяли в някой гроб, защото знаели, че това доставя наслада на дяволския корен. Те правели всичко това, за да могат да се съветват с куклите си по важни въпроси.

Във Франция тези растения били смятани за роднини на елфите и били наричани „main-de-gloire“ (ръка на славата) или „magloire“. Често ги криели в тайни помещения или килери, защото дори притежанието на мандрагора било опасно – всеки който имал от дяволския корен в дома си, можело да бъде съден за магьосничество.

През 1630 година три жени от Хамбург били екзекутирани за притежание на мандрагора, а през 1603 година в Орлеан обесили съпругата на един мароканец, защото била приютила „приятелката си мандрагора“ в облика на женска маймунка.

Източник: svetovnizagadki.com

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme