Свръхестествени същества. Мандрагора (ЧАСТ 5)

mandradora-5_resized

продължение от част 4

МАНДРАГОРА

Според легендите имало магьосници, които можели да превърнат корените на мандрагората в човече или елф.

При правилно отношение това същество можело да даде безценен съвет в трудна ситуация или да направи господаря си богат. Отнасяш ли е небрежно към човечето обаче, то може да причини смъртта ти.

Мандрагората е растение от семейството на барабоевите (където влизат още картофите, доматите, татулът, тютюнът и беладоната). Заради дебелият му, раздвоен корен, наподобяващ човешко тяло, хората и приписвали най-различни магически свойства. Смятало се, че това растение може да изцелява всякакви недъзи – от лудост и слабоумие до подагра и безсъние. Неговите „ябълчици“ (оранжевите плодове на растението) засилвали половото влечение, а корените се използвали за изготвянето на специални талисмани. Процедурата по самото откъсване на мандрагората обаче била толкова трудна и изисквала такава предварителна подготовка, която отказвала мнозина ентусиасти в мига, в който узнавали за нея. В добавка към това се изисквала и доста смелост, за да се предприеме въпросната стъпка, както и задълбочено познание на историята на магията и езотеричните ритуали. Още през първи век сл. Хр. Плиний писал, че към мандрагората човек трябва да се отнася с изключителна предпазливост и съветвал всеки, готов да се нагърби със страшния риск, да направи следното: първо – да застане с гръб към вятъра; второ – да начертае с меча си три концентрични кръга, за център на които служи растението; трето – да полее мандрагората с вино; четвърто – да се обърне с лице на изток и пето – да изкопае корена с острието на меча си, без да го докосва с ръце. Ако някое от тези условия не бъде изпълнено както трябва, то магическото растение ще се изплъзне от човека, на раздвоените си корени-крака.

Йосиф Флавий, всепризнатият еврейски познавач на езотеричните въпроси и съвременник на Плиний, добавил още няколко подробности към съветите на римския книжовник. Той твърдял, че мандрагората надава пронизителен писък, когато корените и биват изтръгнати от земята и че този кошмарен звук можел да причини гибелта на човека. За щастие обаче Йосиф Флавий намерил изход от зловещата ситуация. Той предложил на търсачите на мандрагората да разчистят земята около растението и да завържат корените му с връв, другият край на която да е завързан за голямо куче. След това човекът трябвало да се отдалечи на безопасно разстояние, да запуши ушите си и да надуе предварително приготвения рог, с който да извика животното при себе си. Кучето щяло да изтръгне растението от почвата и да загине в мига, в който чуе писъка на мандрагората.

Източник: svetovnizagadki.com

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme