Топ 3 мистерии на Марс – косите ви ще се изправят

mars-misterii_resizedЧервената планета Марс остава най-голямата загадка за учените. Надеждите да открием живот там няма да спрат и в следващите десетилетия.

Специалистите са категорични, че на Марс има или поне е имало живот. Всички експедиции, предишни и бъдещи, се движат в насока да докажат тази теория.

Докато изследват планетата учените са се натъкнали на много мистерии. Повечето от тях са шокиращи. В Горната галерия вижте кои са три от най-страховитите факти за Марс, които ще смразят кръвта ви.

Метан

В атмосферата на Марс има метан. 90% от метана в земната атмосфера идва от разградени биоматериали. През 2005-та година става ясно, че и в атмосферата на Марс има малки количества.

Ако в близко бъдеще се открие съществено количество метан в атмосферата на Червената планета, то ще е доказателството за наличието на живот на тази планета. С цел по-детайлното проучване на атмосферата на Марс през 2016-та стартира мисията Екзомарс.

Марс и двете му лица

Необичайното явление се дължи на факта, че Северното и Южното полукълбо на Марс са със съвсем различна структура по отношение на релефа. Южното полукълбо на планетата е грубо, скалисто и пълно с кратери. За разлика от него, Северното е изключително гладко.

Северното е едно от най-плоските места в Слънчевата система. Учените нямат реално обяснение за това. Някои предполагат, че то е покрито от огромен океан или преди години тази част е била ударена от обект с размерите на Плутон. Причината може да се окаже още по-мистериозна.

Живот на Марс

Една от най-големите надежди на НАСА е да открие живот или следи от такъв на повърхността на Червената планета. Преди две години от космическата агенция сензационно оповестиха, че са открили течаща вода на Марс. Това увеличава възможностите за наличието на първичен живот на планетата.

Предположението дойде след сателитни снимки, на които върху склоновете се виждат тъмни ивици. Учените предполагат, че това може да е вода, примесена със соли, които ѝ пречат да замръзва при така ниските температури на повърхността на планетата. Доста често в интернет изтичат и информация и снимки, че на Марс се откриват обекти, които никой няма обяснение откъде са се появили там.

Източник: sanovnik.bg

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme