Топ 20 най-бедни държави в света

Свикнали сме да се оплакваме, че сме най-зле. Работа няма, заплатите са ниски, пенсиите са ниски, цените са високи и т.н. Сравняваме се с по-развитите страни, където хората печелят десетократно и живеят много по-добре от нас. Забравяме обаче, че има и по-зле от нас. 1.29 милиарда души по света живеят в абсолютна бедност, което означава, че преживяват с по-малко от $1.25 на ден. Кои са най-бедните страни в света?

1. Демократична република Конго
kongo-600x399_resized

БВП на глава от населението:
През 2010 г. бившият Заир става най-бедната страна в света. ДРК е най-многолюдната франкофонска държава в света – населението й е с около 6 милиона повече от това на Франция. Втората конгоанска война от 1998 г. опустошава страната. Войната, в която участват поне седем чужди армии, е най-смъртоносният конфликт в света от Втората световна война насам. До 2008 г. войната е довела до смъртта на 5.4 милиона души.

2. Либерия

liberia-600x401_resizedБВП на глава от населението:
Либерия е една от малкото страни в Африка, която не е била колонизирана от Европа. Вместо това страната е основана и колонизирана от освободени американски роби. Тези роби са станали елита на обществото в страната и са издигнали правителство, което много наподобява това на САЩ. През 1980 г. президентът на Либерия е свален и в страната следва период на нестабилност и гражданска вона. След убийствата на стотици хиляди души, през 2003г е подписан мир, който води до избори през 2005 г. Днес Либерия се възстановява от унищожителните ефекти на войната докато 85% от населението живее с по-малко от $1 на ден.

3. Зимбабве

zimbabwe-600x450_resized

БВП на глава от населението:
Правителството на Зимбабве пусна най-голямата си банкнота от 100 трилиона долара през януари 2009 г. Освен една от най-бедните страни, Зимбабве е също и страната с най-малка продължителност на живота в света – 37 години за мъжете и 34 за жените. Една от причините за голямата смъртност е, че 20.1 % от населението е заразено с ХИВ и СПИН.

4. Бурунди

burundi-600x398_resizedБВП на глава от населението:
Страна известна с племенните и гражданските си войни. Бурунди никога не се е радвала на мирни времена и в резултат на това е четвъртата най-бедна страна в света. Освен на войните, това се дължи също на географията, слабата правна система, липсата на икономическа свобода, липсата на достъп до образование и епидемиите от ХИВ и СПИН. Около 80% от населението на Бурунди живее в бедност, а 57% от децата на възраст под 5 години страдат от хронично недохранване. 93% от износа на Бурунди е от продажбата на кафе.

5. Еритрея

eritrea-600x367_resizedБВП на глава от населението:
Еритрея се отделя от Етиопия през 1993 г., но е силно засегната от италианските колонизатори през 19-ти век. Страната се намира на стратегическо място, откъдето може да се контролира Суецкия канал. Поради тази причина италианците я колонизират само година след отварянето на канала през 1869 г., а Британците правят същото през 1941 г. Днес икономиката на Еритрея не се е подобрила особено и е сочила само с 1.2% между 2005 и 2008 г.

6. Централноафриканска република

central_african-600x450_resizedБВП на глава от населението:
Въпреки значителните минерални залежи; резерви от уран, суров петрол, злато, диаманти, дървесина и плодородна земя, Централноафриканската република си остава една от най-бедните страни в света. Диамантите съставляват по-голяма част от износа и отговарят за 40-55% от приходите на страната. Бедността в страната е намаляла незначително до 62% от населението, но трябва да падне наполовина до 2015 г., за да достигне целите поставени в програмата за развитие MDG (Millennium Development Goals).

7. Нигерия

nigeria-600x375_resizedБВП на глава от населението:
80% от площта на Нигерия е заета от пустинята Сахара. Бедността в страната допълнително се влошава от политическата нестабилност, изключителната уязвимост към икономически шокове и неравенството, което засяга момичета, жени и деца. През януари 2000 г. новото правителство на Нигерия наследи сериозни финансови и икономически проблеми, включително буквално изпразнена хазна.

8. Сиера Леоне

siera_leoni-600x400_resizedБВП на глава от населението:
За икономиката си Сиера Леоне разчита предимно на миньорството, особено на диаманти. Страната е дом на третото най-голямо естествено пристанище в света, където хвърлят котва кораби от цял свят. Сиера Леоне е сред най-големите производители на диаманти, титан, алуминиева руда и злато в света. Въпреки богатствата на страната, 70% от населението й живее в бедност. Филмът „Кървавият диамант“ е базиран на случващото се в Сиера Леоне.

9. Малави

malavi-600x399_resizedБВП на глава от населението:
През 2004 г. около 53% от населението на Малави живее под прага на бедността. През декември 2000 г. Международният валутен фонд спря паричните помощи за страната поради корупция, след което се оттеглиха и много индивидуални донори. В резултат на това Малави отбеляза 80% спад в бюджета си за развитие. През 2006 г. Малави беше одобрена за помощи от програмата HIPC. През 2007 г. САЩ одобри страната за подкрепа от инициативата Millennium Challenge Corporation. Селското стопанство съставлява 35% от БВП, а индустрията 19%.

10. Того

togo-600x403_resizedБВП на глава от населението:
Тази малка икономика на юг от Сахара страда от анемичен икономически растеж и зависи предимно от селското стопанство както за бизнеса, така и за прехраната си. Именно там е съсредоточена по-голяма част от работната сила. Кафето, какаото и памукът генерират около 40% от износа, като памукът е най-ценната стока за Того. Страната е сред най-големите производители на фосфат в света. Около половината от населението живее в бедност с $1.25 на ден.

11. Мадагаскар

madagascar_01-600x414_resizedБВП на глава от населението:
Основните приходи за Мадагаскар идват от туризма, селското стопанство и миньорските индустрии. Около 69% от населението живее в бедност с по-малко от $1 на ден. Селскостопанският сектор съставлява 29% от БВП през 2011 г., докато производството е 15%. Туризмът през 2009 г. пада с 50% в сравнение с предишни години, а инвеститорите си тръгват.

12. Афганистан

afghanistan-600x390_resizedБВП на глава от населението:
Поради десетилетията войни и почти нулевите чужди инвестиции Афганистан е сред най-бедните страни в света. Безработицата е 33%, а 42% от населението живее с по-малко от $1 на ден. Военните сблъсъци и кръвопролитните вражди са сред основните занимания на афганците от незапомнени времена. Историята никога не е виждала Афганистан да губи вона. Може да са една от най-бедните нации в света, но определено знаят как да се бият. Вместо с традиционна армия, те разчитат на малки атаки, с които да изтощят врага.

13. Гвинея

guinea-600x450_resizedБВП на глава от населението:
Гвинея разполага с диаманти, злато и други ценни метали. Страната има голям потенциал за водноелектрическа енергия. Алуминиевата руда е единственият голям износ. Слабо развитата инфраструктура на Гвинея и голямата корупция продължават да представляват пречки за големите инвестиционни проекти. 80% от населението на Гвинея работи в селското стопанство. Под френска власт и в началото на независимостта си, Гвинея е била голям износител на банани, ананаси, кафе, фъстъци и палмово масло. От независимостта си до президентските избори през 2010 г. обаче страната е управлявана от аристократи, които са допринесли за обедняването й.

14. Мозамбик

mojambik-600x431_resizedБВП на глава от населението:
Страна с една от най-големите безработици в света. 75% от населението работи в селското стопанство, което страда от неадекватни инфраструктура, комерсиални мрежи и инвестиции. Минималната заплата е $60 на месец.

15. Етиопия

ethiopia-600x402_resizedБВП на глава от населението:
Етиопия страда от бедност и лоша хигиена. В столицата Адис Абеба 55% от населението живее в съборетини. Въпреки бързият растеж през последните години, БВП на глава от населението е един от най-ниските в света, а икономика е изправена пред много сериозни структурни проблеми. Икономиката на Етиопия е базирана на селското стопанство, което отговаря за 41% от БВП на страната и 85% от всичките работни места. Селскостопанската продуктивност остава ниска, а секторът страда от лоши практики за култивиране и чести суши.

16. Мали

mali-600x397_resizedБВП на глава от населението:
В Мали 50% от населението живее в бедност. В страната има ресурси като злато, уран, добитък и сол, но Мали си остава зависима от международната помощ. Икономиката е съсредоточена най-вече край река Нигер, след като около 65% от площта на страната е пустиня. Мали изпита растеж на икономиката от 5% на година между 1996 и 2010 г., но въпреки това си остава една от най-бедните страни в света.

17. Гвинея-Бисау

gvinea-600x454_resizedБВП на глава от населението:
Икономиката на Гвинея-Бисау зависи основно от селското стопанство и риболова, но трафика на наркотици е най-примамливия бизнес. 60% от населението живее под прага на бедността, а наркотрафиканти от Латинска Америка използват Гвинея-Бисау, за да насочват кокаин към Европа. Правителството и военните не правят почти нищо, за да спрат този бизнес.

18. Коморски острови

comoros-island-city-600x403_resized

БВП на глава от населението:
Държава съставена от три острова с бързо нарастващо население и малко природни ресурси. По информация от 2008 г. около 50% от хората там живеят под прага на бедността с по-малко от $1.25 на ден. Причината са най-вече множеството преврати от независимостта на страната през 1975 г. до днес.

19. Хаити

haiti-600x400_resizedБВП на глава от населението:
Хаити е икономика със свободен пазар, която се ползва от нископлатен труд и нетаксуван достъп до САЩ за голяма част от износа и. Бедност, корупция, и ограничен достъп до образование за голяма част от населението са сред най-големите проблеми в Хаити. Икономиката на страната пострада значително през януари 2010 г., когато земетресение със сила 7.0 унищожи почти изцяло столицата и околните райони. И без друго най-бедната страна в западното полукълбо, където 80% от населението живее под прага на бедността, земетресението нанесе щети за $7.8 милиарда. Седем от десет хаитяни живеят с по-малко от $2 на ден.

20. Уганда

uganda2-600x450_resizedБВП на глава от населението:

Уганда е една от най-бедните нации в света. 37.7% от населението живее с по-малко от $1.25 на ден. Уганда разполага със значителни природни ресурси, включително плодородни земи, редовни дъждове, залежи от мед, злато и други минерали, а наскоро беше открит и нефт. Въпреки прогреса в намаляване на бедността в страната, която от 1992г до 2005г е спаднала от 56% до 31%, тя все още остава съществен проблем в градските райони, където живеят 85% от хората.

* В България БВП на глава от населението е $14 200.

Автор: admin

www.http://iskamdaznam.com

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme