Забравеното царство Лечия

Официално полската държава възниква около 960 г., като неин пръв владетел е княз Мешко I. Има обаче историци, които твърдят, че историята на поляците е много по-стара и се простира векове назад. Тази статия е посветена на царство / кралство Лечия (Lechia), което според официалните историци не е нищо повече от легенда, но според други учени, то наистина е съществувало. Google не дава информация за съществуването му, но е възможно от това наименование да идва името на популярния футболен отбор Легия Варшава?  lehia-polsha

tiberiiДнес в музей в Италия се пази паметна плоча на която е написано, че това е посвещение от Тиберий Клавдий да Авило Лежко, глава на кралство Лечия. Надписът е доказателство, че Римската империя е имала връзки с въпросното царство и те не са били маловажни. Съществуването на Лечия в земите на днешна Полша се потвърждава и от много други исторически документи и дори карти. Според някои сведения царството се появява много преди новата ера – около 700 г. пр. хр. Просъществува до 887 г. от н.е., но липсва информация как точно е унищожено. Разказва се, че през вековете гърци, персийци, римляни, византийци и франки са се опитвали да превземат части от Лечия, но без резултат. 


Лечия се споменава в 13 от 23 средновековни хроники посветени на Полша. Царството присъства и в различни други писмени източници – римски и дори османски (където е използвано името Лечистан). Днешните историци усилено отричат съществуването на Лечия, защо ли!? Изглежда това започва през 18-19 век. По онова време Полша е раздробена държава. В резултат на серия войни през 1772, 1793 и 1795 страната е разделена между Германия, Русия и Австрия. Австрийците не правят особени опити да пренапишат историята, но германците и руснаците го правят. Те се опитват да изтрият всякакви ранни исторически сведения и официално историята на Полша започва през 10 век, когато е наложено и християнството. Един вид тази религия е това, което създава полската държава. Така завоевателите са се надявали да отслабят всякакви национални въжделения – “вие сте християни и винаги сте били, ние също сме християни, защо се бунтувате”. Всякакъв опит да се търси полска народност преди покръстването се приема с враждебност и с опасения, че може да доведе до национално самоосъзнаване и надигане.

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme