Започват Мръсните дни. В нощите след Коледа бродят зли сили: Ето какво не бива да се прави до Йордановден-Забрани за спазване

koledari_resized

Непосредствено след Рождество Христово, според народните вярвания, започват тъй наречените Мръсни или Погани дни.

Те траят до Богоявление (Йордановден) – 6-ти януяри.

Пак според тези вярвания, през този период се активират всички лоши сили. Те излизат след залез слънце и изчезват при първи петли (около 3 часа сутринта).

От полунощ до първи петли ходят различни духове.

Някои от тях като караконджули, са пакостливи, но не нанасят трайни вреди на човека. Народът ги рисува, като получовеци, полуконе. Според народното поверие от главата до предните си крака караконджулото има човешки черти, а другата половина на неговото тяло има външните белези на коня.

Но освен копита и конска опашка този дух има и криле, с които хвърчи. Старите хора са вярвали, че ако случайно човек замръкне и не дай Боже той да е на път, то караконджулото го възсядал. Той не напуска човека, докато не пропеят първи петли, тогава този дух губи своята сила.

Освен караконджуло, в нощите след Коледа бродят и други сили. За разлика от получовека караконджуло, те са зли духове, които вредят повече. В тези нощи навън ходят вещици, вампири, нави, таласъми и др. Те в повечето случаи причиняват смърт на обикновения човек.

За да се съхранят именно от злите духове нашите предци предприемат редица предпазни мерки срещу тях. Най-широко разпространение има носенето на чесън в пазвата. Понеже този чеснов лук е от Бъдни вечерската трапеза, та той е прикаден. Такъв чесън носят и коледарите в нощта на Бъдни вечер срещу Коледа. Освен това коледарите преди да тръгнат, изпиват прекадена вода от празничната трапеза, в която преди това са били сложени въглени от Бъдника. Така, че караконджулото и другите лоши сили не са могли да ги нападат.

Наред с тези предпазни мерки българите са използвали и различни видове билки, които имат магическа сила. Те също пропъждат злите сили.

Ето петте забрани по време на Мръсните дни:

. По време на Мръсните дни не е добре да се зачева, защото нищо добро не чака детето, което ще се роди.
. През Мръсните дни не се опяват мъртъвци и не се раздава помен.
. През Мръсните дни не се вдигат сватби.
. През Мръсните дни не се работят женски работи, особено с вълна, не се бродира, мете, преде, за да не нападат вълците.
. През Мръсните дни не се пере и мие преди да се пусне във водата стрък пелин, защото водата е все още некръстена и опасна.

Източник: zajenata.bg

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme