Днес е Игнажден! Ето какво трябва да направите, за да повикате късмета в дома си

ignazden-tradicii_resized

Игнажден честваме на 20-ти декември. Православната църква чества Игнажден на 20-ти декември. Това е денят на свети Игнатий Богоносец.

Според вярванията на този ден имаме шанс да извикаме късмета си.

Интересното е, че Игнажден е съвсем близо до зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. В някои области на България го наричат Нов ден. Другите названия на празника са Игнат и Млада година. На този ден в Северното полукълбо денят е най-кратък, а нощта – най-дълга.

След 20-ти декември денят започва да расте, т.е. годината тръгва към пролет и лято. Затова по старому се счита, че Игнажден е Новата година. Огънят е земният символ на небесното Слънце. Затова на Игнажден се пали огън, за да се помогне на Слънцето да тръгне към пролет, към разцвет. Няма значение да ли ще запалим огнище или свещичка.

Важно е да има огън, за да помогнем на Слънцето. Така помагаме на себе си и на вътрешната си светлина.

Огънят освен това е и пречистваща стихия, която изгаря всичкото зло. Христос кръщава с огън, а не с вода.

На Игнажден не бива да правите някои неща, които са забранени. Да не се изнася сол, жар или огън, за да “не излезе берекетът” от дома. Не се дава и взима нищо назаем. Гледа се кой влиза пръв в къщата на този ден, кой е т.нар. “полазник”. Ако човекът е късметлия и добър, цялата година ще е добра и късметлийска.

Според поверието за най-добрия полазник се е считала красива и щастлива бременна жена. Циганин да срещнеш също е на късмет на този ден. Всяко животно също е много добър знак.

Който пристъпи пръв прага на дома домакинята му дава игнатово кравайче и той сяда начело на трапезата. Рано сутринта на Игнажден жените наклаждат огъня, слагат гърне с вариво и приготвят тесто за хляб. От него омесват колаци за всеки член на семейството и един колак, който оставят за Бъдни вечер. Приготвят се и малки гевречета (“подкови”), поръсени със сусам.

Според християнските представи от Игнажден започват родилните мъки на Божията майка, които продължават до Коледната нощ. Око сте жена и планирате забременяване, не работете днес!

Група обреди са отправени и към обновление в семейството. Където има отраснала дъщеря, ритуално се предвещава нейната женитба през новата година. към това е насочена магическата сила на таен магически обред за замесване на тесто с любовни билки. Това тесто не се пече, а се оставя да се изсуши в продължение на 12 денонощия. Всяка сутрин тестото се пренася в следваща къща и всяка нощ около него се събира група жени, които го “пазят”.

Интересни са поверията, свързани с празника:

. Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша.
. Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие.
. Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг.
. Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие.
. Времето през следващите 12 дни дни на месеца – от 20 до 31 декември – показва времето през 12-те месеца на идващата година. На 20 декември определя какво ще е времето през януари.
. Не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече огън, жар или сол – за да не излезе берекетът.
. Не се иска и не се дава нищо назаем.
. Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят.
. Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят.

Източник: zajenata.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: