Ето защо някои обичат да бъдат плашени и как страхът е полезен

strah-polezen_resized

Страхът е стар, колкото е и животът на Земята. Той е фундаментална, дълбоко вкоренена в нас реакция, развиваща се през историята на биологията. Основната му функция е защита на организмите срещу възприемана заплаха за тяхната цялост или съществуване.

Въпреки ужаса и сковаността, които идват с тази естествена предпазна реакция, тя е харесвана от много хора. Психологията предполага, че този феномен се дължи на огромната емоционална възбуда, която облива човешкото тяло, когато започнем да се страхуваме.

Също така изследвания показват, че основните химикали, които допринасят за взимането на решението за бягство за спасение, за криене или защита играят важна роля и да се изпитва чувството на щастие и вълнение.

Страхът създава и разсейване, което може да бъде положително преживяване. Когато се случи нещо страшно, в този момент мозъкът започва да мисли само за опасността, която го е причинила, и всички други неща изчезват от съзнанието ни.

Неща като трудности на работното място, притеснение за голям тест на следващия ден, финансови проблеми, са фактори, причиняващи стрес. Колкото и парадоксално да звучи, дори в момента се разработват специални антистресови терапии на база на страха. С пробуждането на първичните страхове в стресиран пациент някои лекари се опитват да му помогнат да забрави за кратко психодразнителите, причиняващи стрес и депресия.

Методът на страх-терапията е създаден от професора по психология в Мичиганския университет Рой Ривърс. С нея ученият смята, че само след няколко сеанса могат да се излекуват депресия, неспокойствие и хроничен стрес.

Техниката е много ефективна, но трябва да се прилага внимателно, за да не постигне обратния ефект – влошаване на стреса. Хората са социални същества. Ако докато изпитват страх видят човек, на когото могат да се облегнат и споделят ужаса си, те са способни да повдигнат емоционалното си състояние с нахлуващото в тях облекчение. Това има изключително положителен ефект върху психиката, обяснява метода си професор Ривърс.

Източник: sanovnik.bg

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme