Какво прави това гюле на Марс?

mars-gule1_resized

Процесът на намиране доказателства за извънземен живот никога не спира. Любителите на конспиративните теории обявиха, че са намерили доказателство за съществуването му, като се позовават на снимка, изпратена от Марс, от роувъра на НАСА „Кюриосити“. На нея се вижда нещо като гюле, със съвършена сферична форма и изцяло различаващо се от околната среда, където е заснето.

Странният обект е хванат от камерата на „Кюриосити“ сред прашна и скалиста среда на оцветената в червено повърхност на Марс. Факт е, че обектът е кръгъл, съвсем различен от околните камъни и изглеждащ съвсем не на място сред тях.

Веднага се появиха теории, че гюлето е останало след унищожителна война на Марс. От НАСА веднага отговориха, че подобни теории са налудничави.

През последните години НАСА е затрупана с фотоси от Марс и на тях се виждат много и странни обекти. Любителите на конспиративните теории веднага обявиха много от заснетите неща за доказателства за съществувал някога живот на Червената планета. НАСА дава различни обяснения за странните на пръв поглед форми от повърхността на Марс, но тези обяснения обикновено не са чути от любителите на „конспиративните“ теории.

Поредният обект причинил размяна на реплики е снимката на това гюле изпратена от „Кюриосити“.
mars-gule2_resizedОт НАСА обясняват, че то не е изключение и на редица други снимки се виждат подобни сферични обекти. Нещо повече, те са толкова често срещани, че в НАСА са им измислили прякор – „боровинките“. Според космическата агенция странните обекти са естествен феномен, наречен конкреция или втвърдяване, в който минералите се събират и постепенно се втвърдяват в камък, напоен с вода.


Приемайки подобни на мехурчета форми, те са по-устойчиви на ерозия от околните скали, а когато материалът се разрушава, странните цветни сфери остават като чужди тела сред червената повърхност на Марс.

Разбира се, ако обяснението на НАСА не ви харесва, имате право да обявите тези обекти за „гюлета“ или нещо друго, доказващи съществуването (преди време) на живот на Марс.

Автор: Ивайло Красимиров

Източник: megavselena.bg

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme