Известните и сънищата

merry-1_resizedСънищата често са били свързани с влиянието им върху променящи света събития. Мери Шели написва “Франкенщайн” след като е имала кошмар с чудовище. “Видях отвратителен образ на разтегнат и разкъсан човек, който след работа с мощна машина върху него показа признаци на живот и се размърда показвайки полужизнено движение”, казва Мери.

elias-howes_resizedЕлиас Хау пионер на шевната машина казва, че сънувал доста ярък сън, в който група канибали танцували около врящ казан, в който се канели да го сготвят и размахвали копията си нагоре-надолу. Хау забелязал, че във върха на всяко от копията им имало малка дупка, което в крайна сметка му дало идеята за преминаване на конеца през иглата близо до върха, а не в другия край. Този сън е направил възможна тази важна иновация на базата, на която е създадена шевната машина.

heinrich_von_angeli_-_friedrich_august_kekule_von_stradonitzУченият Фридрих Август Кекуле открил на пръв поглед невъзможната химическа структура на бензина (C6H6), след като сънувал сън с група змии поглъщащи собствените си опашки. Сега за нас този сън може нищо да не значи, но за Фридрих явно е имало значение, за да открие тази важна формула. През 1953г Джеймс Уотсън и Франсис Крик открили структурата на ДНК. Уотсън по-късно съобщава, че идеята му дошла, след като имал сън за поредица от спирални тръби.

linkaln_resizedНяколко дни преди смъртта си Ейбрахам Линкълн обсъждал с жена си сън, в който той визуализирал мъртво тяло увито в погребални одежди, заобиколено от стотици опечалени. След този сън, Линкълн твърди, че е казал на един от телохранителите си, че президента /самият той/ ще бъде убит! Малко след това е извършено покушение срещу него, в което той наистина е убит!

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme