Археолози откриха 20-хиляден град под земята

cappadocia_1_resizedОгромен подземен град откриха археолози в турската провинция Кападокия. Нешънъл Джиографик съобщава, че това е най-голямото открито до момента населено място, намиращо се под земята.

Изследователите предполагат след първоначалните проучвания, че в трудни времена крепостта е приютявала повече от 20 хиляди човека. За да може такова огромно струпване на хора да живее спокойно, градът е бил снабден с добре развита канализация и вентилация. Археолозите са открили цяла система от въздушни шахти, канали и дори църкви и изби с вино.

Временните хипотези предполагат, че населението на Кападокия е ползвало подземния град по-скоро за убежище, отколкото за постоянно живеене в него. Местността в Източна Мала Азия се е славела в миналото с плодородието си и богатството си и затова е била обект на постоянни нападения от страна на съседните племена и държави.

Когато жителите са се крили в подземния град, те са блокирали входовете с големи камъни и са имали запаси от храна, достатъчни за месеци живот под земята. В района отдавна се откриват подземни структури, но това е най-голямата.

cappadokia_2_resizedАрхеолозите все още не се наемат да предскажат на каква площ се е разпростирал древният град. Разкопките са започнали през 2013 година, но продължават и до днес. Подземният град е открит съвсем случайно от наследници на древното население обитавало района. При земно срутване селяни, живеещи в района, намерили няколко входа, водещи към дълбоки катакомби.

Официалните турски власти вече са започнали с грандиозни планове за разработване на обекта от туристическа гледна точка. В момента се обсъжда отварянето на града за посещение, като се планира в него да бъдат открити хотели, галерии и подземни музеи.

Това е поредният подземен град, открит в Кападокия. До момента учените са открили близо 200 подземни града в източната провинция. Отделните поселения са различни по големина. Открити са такива, които побирали по 300 човека, но има и такива, включително и последният открит, които са давали подслон на хиляди. Учените са изследвали обаче не повече от 20 от древните поселения.

Автор: Петьо

Източник: sanovnik.bg

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme