Човечеството лесно би могло да бъде засечено от извънземни цивилизации

covecestvo-kosmos_resized

Въпреки че програмата SETI, търсеща контакт с разумни форми на живот извън нашата планета, до тук не е имала успех, съществува сериозен шанс планета ни да бъде засечена от извънземни цивилизации. Човечеството постоянно изпраща сигнали в открития космос, които лесно биха могли да бъдат проследени. Въпреки, че аналоговите радио и телевизионни предавания постепенно започват да излизат от употреба, дигиталните технологии, които идват на тяхно място, всъщност предават с още по-голяма мощност.

Дигиталната революция, която човечеството преживява в момента, прави нашата цивилизация още по-видна за извънземни такива. Електромагнетичната радиация излъчвана от нашата планета се усилва с всеки изминал ден.

Освен радио и телевизионните предавания и безжичните комуникации, други сериозни източници на електромагнитна радиация са множеството военни и научни радарни установки, включително и небезизвестният американски проект HAARP, предизвикал много дискусии.

Имайки предвид сериозният електромагнитен отпечатък на нашата планета, можем лесно да заключим, че ако дадена извънземна цивилизация има програма подобна на нашата SETI, би трябвало да ни засече без особени затруднения. Казано накратко, присъствието на човешката цивилизация е повече от явно за останалите обитатели на Вселената, стига то да ги интересува. Можем дори да смятаме, че е възможно извънземни цивилизации да са наясно с нашето съществуване, но да не са се свързали с нас, просто защото не представляваме интерес.

Тази ситуация обаче, крие и сериозна доза риск, за който ни предупреждават множество учени, включително и Стивън Хокинг. Опасността идва от това, че по този начин ние разкриваме нашето местоположение не само на приятелски настроените извънземни цивилизации, но и такива, които биха могли да ни поробят или унищожат.

Източник: svetovnizagadki.com

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme