Аналогична рисунка като в Магура, откриха край Хасковските минерални бани

mineralni-bani-magura1_resized

Всичко започна от един пост на Кирил Кирилов, който направи аналогия между “слънцето” на Плиска и “слънцето” на Магура! Загледах се и си казах, защо пък ще изобразяват квадратно слънце и се сетих за шарапаните край хасковските минерални бани, където има кръгли, но и квадратна шарапана, която винаги ми е била странна.


Доста време съм ги мислела тия шарапани, защото никога не съм приемала, че са създадени за вино, а по-скоро за ритуали, свързани с раждането на живота и плодородието!

oplojdane-magura-slunze2_resizedmagura-paintings3_resized
sharapana-4_resizedА за квадратните изображения някъде бях чела, че символизират семето на живота! След това на изображенията ми направи впечатление, че няма навсякъде “Лъчи” и си казах, ако са слънца, защо няма равномерни лъчи навсякъде, но особено ме впечатли една резка под слънцето на Плиска, която сякаш беше “паднала”… и така ми блесна, че това не са слънца, а трябва да потърся някакви изображения в гугъл на семе, яйцеклетка или нещо подобно и се поразрових доста и попаднах на цикъла на оплождане, който ми заприлича на рисунките в Магурата.

После си казах: Ами те за да ги изобразят тези неща от органогенезата трябва да са имали микроскопи, иначе как ще видят тази микроскопична зигота? И си мисля, че налучквам вярната посока, но може би специалисти по гинекология или анатомия трябва да се произнесат по категорично. / Паулина Михова.

* споделете вашите коментари под статията. Според вас какво означават тези “слънца”?

Източник: portal12.bg

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme