Портите на Ада: нови детайли за странната каменна структура в Саудитска Арабия

ada-porti1_resizedПортите на Ада са на билото на вулкан

Нови подробности за Портите на Ада: Нови снимки направени от летящ на ниска височина хеликоптер, показаха непознати досега детайли от мистериозната структура от неолита, позната като Портите на ада. Те са в Саудитска Арабия и са на възраст над 9000 години, като за първи път бяха открити на сателитни снимки. Стените от каменната ера са разположени в отдалечен край на Саудитска Арабия, в региона Хорат Хайбар.

Наречени са „Портите на ада“, защото в стените от камъни има къси, дебели свързващи купчини тухли, които приличат на затворени порти, гледани отгоре. Археолозите също така са идентифицирали древни каменни стени, които наподобяват формите на крилото на кайт сърф, като в тях има и кръгли конструкции, които са наречени колела или „очи на бик“.

ada-porti2_resizedМестните бедуини, разбира се, са знаели за каменните структури от много години, но западните археолози се запознават много по-късно с тях, като австралиецът Дейвид Кенеди описва и идентифицира над 400 такива каменни стени в края на 60-те години на миналия век.

Малко по-късно той създава „въздушен фото архив на археологическите обекти в Близкия изток“, инициатива, която продължава и до днес, като в този архив вече има над 140 000 снимки.

ada-porti3_resizedНай-новите снимки, направени от хеликоптер, откриват невероятни подробности от стените. От тях става ясно, че Портите на ада са били създадени преди вулканичните изригвания в региона. От снимките става ясно, че някои от стените не са изграждани от натрупани камъни, а по-скоро от блокове подредени в прави линии.

Според Кенеди, някои от структурите около куполите от лава са били използвани за лов. „Структурите, известни като „хвърчилата“, които със сигурност са капани за лов на животни, най-вероятно са стари към 9000 години. Вече намерихме една структура на „хвърчило“ покриваща една от „портите“, което показва, че портата е по-стара. Така със сигурност можем да определим Портите към ада като неолитна структура“, казва Кенеди пред списание Нюзуик.

Автор: Ивайло Красимиров

Източник: megavselena.bg

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme