Голяма мистерия: Орловите скали? (Портал към отвъдното или тайник за златно съкровище)

Орловите скали крият невероятни тайни

Орловите скали са една от родните забележителности, които крият мистерия. Скалният комплекс задава повече въпроси, отколкото дава отговори. Древни цивилизации,скални ниши или тайник към несметно древно богатство.

orlovi-skali_resizedОрловите скали крият много мистерии

Това предполагат днес учените, че са Орловите скали. Скалният комплекс се намира на два километра от Ардино.

Ако идвате от Кърджали, може да оставите колата пред информационната табела, на която пише указание за комплекса.

След което тръгвате в продължение на десет или петнадесет минути нагоре, по указаната пътечка.

И след това пред вас се разкриват невероятните Орлови скали. Те се издигат на 25 метра височина. В тях има издълбани сто ниши.

Все още не е ясно кой е бил техния създател, нито какво им е било предназначението. Има няколко теории и легенди за създаването на този мистериозен скален комплекс.

Според една от версиите нишите са били погребални урни. Където нашите предци са слагали останките от покойниците. Но пък са били доста високо, за да е теорията истина.

Според друга теория скалният масив е портал между мъртвите и живите. Защото формата на нишите наподобява на прилеп. Това животно е свързано с пренасяне на душите в отвъдното.

Според трето предположение те не са се използвали като некропол, защото са доста високи. Има идея, че в тях са поставяни определени свещени предмети, но само в определени дни.

Заради мистичността на местото и множество легенди една се разказва от местните упорито. И се предава от уста на уста.

Според нея в недрата на скалния некропол има змей, който пази несметно съкровище. Заради което тракийското светилище остава недостъпно за иманяри и за всички, които искат бързо да забогатеят.

Подобни скални изсичания има и в още няколко села край Кърджали и Ардино. Намират се още в селата Безводно, Три могили, Мезек, Татул, Сухово, Дъждовница.

Само че нишите на Орловите скали са най-многобройни. А легендите и мистериите около това место продължават да витаят.

Автор: Ани Николова

Източник: topactualno.com

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme