Археолози откриха масови гробове от Средновековието с 1500 скелета в Чехия

skeleta-1500_resized(J. Frolík/CAS Institute of Archaeology)

Археолозите в Чехия откриха 30 масови гроба от Средновековието, съдържащи около 1500 скелета.

Находката е направена в Бохемия и според водещия археолог Ян Фролик от Института по археология на Чешката академия на науките броят на скелетите е рекорд за целия континент.

„30-те гроба, доколкото ми е известно, представляват най-големият подобен „сет“ в Европа“, каза той пред Prague Daily Monitor.

Останките са открити по време на ремонтни работи, извършвани върху костницата „Sedlec“, параклис в чешкото предградие Кутна Хора, декориран с около 40 000 до 70 000 скелета. (В него се крие очарователна история сама по себе си.)

Подът на параклиса е под нивото на земята и по време на изкопни работи, целящи да се достигне основата на сградата са намерени скелетите, ограждащи цялата северна страна на костницата и частично източната и западната страна.

Изглежда, че основите на параклиса, построен около 1400 г., са били изкопани без знанието за гробовете отдолу.

Гробовете, ями с размери 2 на 2 метра и 2.5 до 3 метра дълбочина, са от два различни периода на 14 век. Изследователите свързват най-старите ями с период на глад, който историята приписва на 1318 г.

Поредица от по-късни ями е датирана от 1348-1350 г., когато в Централна Европа върлува Черната чума. Много милиони хора тогава умират и из цяла Европа са открити и разкопани масови гробове на жертви на епидемията.

Изследователите вярват, че гробовете не са били маркирани, тъй като някои от скелетите от 1318 г. са били засегнати и от погребенията от 1348 – 1350 г., а някои могат да бъдат намерени на критични места, като например североизточния ъгъл на параклиса.

Това, съчетано с липсата на гробни предмети – освен няколко монети и метални катарами – показва, че останките вероятно са погребани много набързо.

Ще трябва да се извърши много работа, за да разберем повече за скелетите, но те представляват ценна находка.

Те могат да предоставят данни за населението в региона. Техники като изотопния анализ могат да предоставят информация за диетата и менюто на хората, както и за средата им на живот, като изследват наличието на някои елементи и минерали в костите и зъбите.

Възможно е под самия параклис да има още повече гробове, но изкопаването им, без да се повреди костницата, може да е трудно.

Междувременно Фролик и неговият екип започват работа по анализа на скелетите и възнамеряват да публикуват своите констатации. Резултатите обаче може да позакъснеят известно време – ексхумираните останки запълват цели 600 големи кутии.

Автор: Ивайло Красимиров

Източник: megavselena.bg

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme