Древният подземен град Нушабад напомня за интересната си история (ВИДЕО)

nushabad1_resized

В центъра на Иран се намира древният подземен град Нушабад, чиито стени отекват в спомените от сасанския период, когато е бил построен

Когато посетителите се разхождат по тунелите в древния подземен град Нушабад, те проследяват времето му от днешния Иран към древната история. Стените отекват в спомените от сасанския период и може би дори и на предшествениците му. Убежище, туристически обект и очарователен археологически обект – Нушабад очарова посетителите си.

Нушабад известен също като Ouyi, е град, разположен в Исфахан, провинция в центъра на Иран. Този град е известен със забележителния си комплекс от подземни тунели и камери. Поради това градът е известен, също и като „подземен град„.

Легендарната история на Сасани
nushabad2_resized

Името „Нушабад“ може да бъде преведено като означаващо „град на студена вкусна вода“ и е свързано с начина, по който градът е възникнал. Според една версия на легендата един сасанийски цар минавал през областта един ден и е пиел вода от местен кладенец. Удивен от освежаващото и чисто качество на водата, която току-що пил, той наредил да се построи град около него. След това царят нарежда на града да се даде името „Анушабад“, което означава „град на студена вкусна вода“, който по-късно ще стане „Нушабад“.

През лятото районът, който е в пустиня, може да стане непоносимо горещ. В такива моменти жителите на района могат да влязат в Нушабад, за да потърсят убежище от изгарящата топлина над земята.

Подземна защита от нашественици
nushabad3_resized

С течение на времето подземният град станал повече от обикновено място, където жителите на района биха могли да получат прясна вода или да избягат от топлината. Нушабад също служи като убежище по време на война. През вековете многобройни нашественици пристигали в този район, за да ограбват и убиват. Монголското нахлуване в Иран през 13-и век е добре познат пример за това. Когато тези нашественици пристигнали в града над земята, те са го намерили празен, тъй като неговите жители са избягали в подземния град. Установено е, че Нушабад е бил използван по този начин в историята на Иран до периода на Кайар (Qajar).

Древният /подземен град Нушабад/ е имал няколко функции, които улесняват неговата роля на място за убежище във време на война. Например, докато в този подземен град може да се влезе чрез множество входни точки, те са толкова здрави и тесни, че само един човек може да влезе в даден момент в една от тях. Това означава, че всяка нахлуваща армия не може да разчита на превъзходство с числеността си, за да завладее онези, които се крият в Нушабад.

nushabad4_resizedДревният подземен град Нушабад напомня за историята си.

Освен това има вентилационни шахти, които позволяват въздушният да влиза и отвън и да излиза извън Нушабад, докато с въжета се осигурява прясна вода. Това означава, че бежанците са могли да останат в подземния град за дълги периоди от време. Също така се предполага, че има и някои хранилища за храни. Различни стаи също са намерени по издълбани пътеки на града, а са били издълбани и первази, които служат като пейки, легла за хората.

Преоткриване на подземния обект

В крайна сметка Нушабад е бил изоставен и забравен от местното население. През 1920 г. се изкопава кладенец под къщата на жители от местното население, когато стопанинът се натъкнал на лабиринт от подземните камери.

nushabad5_resizedДревният подземен град Нушабад, Иран.

Археологическата работа, извършена в Нушабад след повторното откриване на града, ни помага да разберем по-добре мястото. Например, в Нушабад са открити глинени съдове и каменни инструменти от периодите Сасаниан, Илханид и Сафавид, което показва, че градът е бил използван през тези периоди.

През август 2014 г. започна петата разкопна фаза в Нушабад. Последните разкопки, между другото, бяха извършени осем години преди това. За съжаление, четвъртата фаза не можеше да продължи, тъй като почвата се оказа твърде трудна за проникване под нея. Новото изследване има потенциала да промени нашето разбиране за Нушабад, тъй като предполага, че подземният град вече е бил използван още преди сасанския период. Днес Нушабад е отворен и за туристи.

Източник: chudesa.net

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme