Хеопсовата пирамида изуми учените с неочаквана находка в нея

Учените си мислеха, че вече знаят всичко за Хеопсовата пирамида, но се оказа, че това съвсем не е така. Последната находка е изумителна

Учените откриха огромна празна зала в центъра на Хеопсовата пирамида.

heops-taina_resized
Хеопсовата пирамида разкри неподозирана тайна

В това пространство може да се побере пътнически самолет с места за 200 пътници.

Находката е открита по линия на проекта „ScanPyramids“, писаха в БГНЕС.

Използвана е специална технология, наречена космическо-лъчева мюонова радиография.

Технологията позволява да се направи визуализация на празни пространства в пирамидата, а не се налага да бъдат премествани камъните.

Мюоните представляват елементарни частици. Те се образуват при сблъсъка на космически лъчения с атоми в горния слой на атмосферата.

Както рентгеновите лъчи показват костите в тялото, така тези частици проникват през камъни от няколко стотин метра и позволяват да се види дали има кухина зад тях.

Понеже не е извършено реално проникване в тази огромна зала в Хеопсовата пирамида, учените не знаят дали има предмети в нея. Също така не са сигурни какво е било нейното предназначение.

Хеопсовата пирамида е висока 139 метра и широка 230 метра.

Учените изчисляват, че кухината е дълга минимум 30 метра. Намира се над Голямата галерия – представлява 50-метров коридор. Той свързва погребалната камера на египетския фараон с тунел, който води навън.

В момента японски учени обмислят как да вкарат малък робот през малък отвор между камъните, който да се разходи из новата кухина и да я заснеме.

Автор: Милена Христова

Източник: topactualno.com

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme